Rijád Harírího zadržiava, myslí si libanonský prezident

Saudská Arábia libanonského premiéra Saada Harírího zadržiava, inak sa jeho pokračujúca neprítomnosť vysvetliť nedá. Na twitteri to napísal libanonský prezident Michel Aún. Zadržiavaním libanonského premiéra porušuje Saudská Arábia ľudské práva, uviedol Aún.

15.11.2017 16:45 , aktualizované: 21:48
debata (1)

Paríž v stredu oznámil, že Harírí príde do Francúzska.

Libanonský minister zahraničných vecí Džibrán Básil povedal, že Libanon bude pokračovať v prijímaní krokov k „bratskému spôsobu“ vyriešenia tejto otázky.

Hariri, ktorý 4. novembra z Rijádu oznámil rezignáciu, ktorú však Michel Aún neprijal, by sa podľa libanonského prezidenta mal čo najskôr vrátiť do Bejrútu, aby mohla vláda opäť normálne fungovať.

Básil počas návštevy Talianska povedal, že Libanon chce udržiavať dobré vzťahy so Saudskou Arábiou. Harírího pobyt v tejto krajine označil za „nenormálnu situáciu“.

Mnoho politológov sa domnieva, že Saudská Arábia Harírího, ktorý je sunnita, prinútila k rezignácii, pretože ho považovala za neschopného obmedziť moc radikálneho šiitskeho hnutia Hizballáh v libanonskej vláde. Rijád viní Hizballáh z agresie voči Saudskej Arábii a kritizuje jeho úlohu v Jemene a Sýrii. Činnosť Hizballáhu v regióne navyše podľa Saudskej Arábie súvisí s údajnými mocenskými zámermi Iránu.

Saudská Arábia tvrdí, že Harírího proti jeho vôli nedrží a jeho rezignáciu pripisuje údajnému rastúcemu vplyvu Hizballáhu v Libanone. V utorok Harírí na twitteri napísal, že sa do Libanonu vráti v najbližších dvoch dňoch. V stredu v reakcii na komentár prezidenta na twitteri napísal: „Vrátim sa, ako som sľúbil.“

Svoju rezignáciu Harírí zdôvodnil obavami o svoj život a kritizoval rastúci vplyv Iránu a Hizballáhu v Libanone. V Libanone podľa neho panuje rovnaká atmosféra ako v roku 2005 pred atentátom na jeho otca a niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího, ktorý bol zavraždený v Bejrúte.

V prejave Harírí tiež obvinil Hizballáh, že „mieria zbraňami“ na Jemencov, Sýrčanov i Libanončanov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Saudská Arábia #Michel Aún #Saad Hariri