Merkelová: O obmedzení spotreby uhlia musíme ešte rokovať

Na bonnskej konferencii sa od 6. do 17. novembra zúčastňujú zástupcovia takmer všetkých krajín sveta. Má priniesť pokrok v napĺňaní parížskej dohody, ktorá sa usiluje o to, aby sa vďaka obmedzeniu emisií skleníkových plynov podarilo udržať zvyšovanie globálnej teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou.

15.11.2017 16:59 , aktualizované: 22:22
Merkelová, Macron Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron na konferencii v Bonne.
debata (4)

Vlády by mali spoplatniť emisie oxidov uhlíka a prestať sa spoliehať na fosílne palivá. Povedal to na klimatickej konferencii v Bonne generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Ak majú byť naplnené ciele parížskej dohody z roku 2015, bude podľa neho treba ďalej rozvíjať trhy pre obchod s emisiami.

Merkelová na konferencii okrem iného zdôraznila význam zníženia výroby elektriny v uhoľných elektrárňach. Obmedzenie spotreby uhlia, najmä hnedého, podľa nej musí významne prispieť k splneniu stanovených klimatických cieľov. O tom, ako tieto ciele dosiahnuť, bude ale nutné v najbližších dňoch ešte konkrétne diskutovať.

Francúzsko do roku 2021 vyradí všetky uhoľné elektrárne

Kancelárka priznala, že táto téma nie je v súčasnej dobe nijako jednoduché ani v Nemecku. Patrí k najviac diskutovaným a nejkonfliktnejším otázkam pri terajších sondážnych rokovaniach o vytvorení novej nemeckej koaličnej vlády, ktorú vedie konzervatívna únia CDU / CSU so slobodnými demokratmi (FDP) a so Zelenými.

Macron v Bonne naliehal na čo najrýchlejší prechod k takzvaným čistým energiám. Vyzval tiež európske štáty, aby pomohli vyrovnať negatívny dopad odstúpenie USA od parížskej dohody o klíme. Okrem iného povedal, že Paríž prispeje ku kompenzácii výpadku amerického financovania vedeckého výskumu klímy, a sľúbil, že Francúzsko do roku 2021 vyradí z prevádzky všetky uhoľné elektrárne.

Guterres vyzval vlády, aby emisie spoplatnili a povzbudili obchodovanie s emisiami, čo sú podľa neho spôsoby, ako emisie obmedziť. Dobrým znamením je podľa neho rast trhov s emisiami CO2 v Európe a Severnej Amerike a očakávané oznámenie Číny, že vytvorí jeden z najväčších systémov obchodovania s emisiami na svete.

„Aby sme však splnili ciele z Paríža, musíme podchytiť najmenej 50 percent globálnych emisií a zvýšiť cenu uhlíka, aby sme podnietili klimatickú akciu veľkého rozsahu,“ vyzval Guterres na konferencii, ktorá vstupuje do fázy rokovaní na ministerskej úrovni.

Guterres vyzval skupinu ekonomicky najsilnejších krajín G20, aby prevzali vedúcu úlohu v úsilí o znižovanie emisií. Podľa neho už mnohé krajiny vyvrátili dogmu, že hospodársky rast je nutne sprevádzaný vyššími emisiami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #emisie #klimatická konferencia #António Guterres #parížska klimatická dohoda