Európsky parlament krizuje Poľsko, podľa Szydlovej je to škandál

Európsky parlament v Štrasburgu schválil rezolúciu obsahujúcu výhrady k stavu právneho štátu v Poľsku a vyzývajúcu poľské úrady k rešpektovaniu hodnôt Európskej únie. Hoci ide o nezáväzné uznesenie, dokument vyvolal hnevlivú reakciu Varšavy.

15.11.2017 18:14
Beata Szydlová Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová vyjadrila nesúhlas s rezolúciou EP prostredníctvom sociálnej siete Twitter.
debata (29)

Premiérka Beata Szydlová sa na twitteri zmienila o „škandalóznych udalostiach“ v Európskom parlamente a poľské ministerstvo zahraničia rezolúciu označilo za jednostranný dokument.

Ide o reakciu na uznesenie schválené europoslancami k stavu právneho štátu v Poľsku. Dokument vyjadruje obavy z nedávnych zmien týkajúcich sa verejnoprávnych médií, štátnej služby, protiteroristického zákona a práv žien. Súčasná situácia v krajine podľa poslancov predstavuje „jasné riziko vážneho porušenia“ základných práv zakotvených v európskych zmluvách. Rezolúcia vyzýva Varšavu, aby sporné zákony neprijímala a podriadila sa odporúčaniam Európskej komisie.

Poľsku zrejme hrozia sankcie

EP podľa poľskej tlačovej agentúry PAP tiež zahájil vlastnú procedúru s cieľom spustiť voči Poľsku siedmy článok Zmluvy o Európskej únii. Tento článok umožňuje Rade Európy vyhlásiť nebezpečenstvo vážneho porušenia európskych zásad členským štátom. Schválenie tohto vyhlásenia štvorpätinovou väčšinou môže zahŕňať sankcie voči tejto krajine.

Poľské ministerstvo zahraničia uviedlo, že rezolúcia Európskeho parlamentu vyzývajúca Poľsko, aby dodržiavalo zásady právneho štátu, je „jednostranný dokument založený prevažne na politických názoroch než na riadnych právnych analýzach“. Rezolúciu je vraj treba považovať za prostriedok vyvíjania politického tlaku na Poľsko.

Szydlová k tomu na svojom twitterovom účte napísala, že „škandalózne udalosti“, ktoré sa odohrali v EP, bude komentovať na nadchádzajúcom piatkovom neformálnom summite Európskej únie. Pred schválením rezolúcie podpredseda komisie Frans Timmermans poslancom povedal, že Európska komisia od júla niekoľkokrát vyzvala poľských ministrov k osobnému rokovania o stave právneho štátu v Poľsku, ale bez úspechu. Dialóg s Varšavou je tak „v zásade len písomný“.

Timmermans tiež poukázal na to, že Poľsko zatiaľ komisii neponúklo žiadne konkrétne kroky, ktorými by reagovalo na obavy týkajúce sa stavu právneho štátu v krajine. Komisia podľa neho napriek tomu dúfa, že sa poľská vláda bude snažiť predísť ďalšiemu vyhrocovaniu sporu s Bruselom o zmeny v poľskom súdnictve, ktoré podľa EÚ narušujú nezávislosť poľskej justície.

Lewandovski obvinil poľskú vládu zo zneužívania moci

Komisia v lete kvôli problematickej reforme súdnictva začala s Poľskom konanie o porušení právnych predpisov Únie, ktoré môže skončiť žalobou na únijovom súde. Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že zákony zodpovedajú európskym štandardom a že súdy je potrebné reformovať, pretože sú pomalé a neefektívne. Kritici vládnych návrhov vrátane sudcov vidia za týmto počínaním snahy podriadiť súdy vláde.

Timmermans tiež povedal, že Európska komisia teraz skúma návrhy úprav dvoch kontroverzných zákonov, ktoré predložil poľský prezident Andrzej Duda, a bude sledovať ďalší vývoj. Duda, ktorý je spojencom PiS, tieto zákony – o najvyššom súde a o sudcovskej rade – najprv po protestoch a kritike Západu vetoval a neskôr prišiel s vlastnými úpravami. Komisia ale podľa Timmermansa pociťuje aj ohľadom týchto úprav „silné obavy“. Čaká na decembrové stanovisko právnych expertov Rady Európy združených v takzvanej Benátskej komisii.

Poľský europoslanec Janusz Lewandovski, ktorý je členom poľskej opozičnej Občianskej platformy (PO), v stredu obvinil poľskú vládu zo zneužívania moci. Okrem iného povedal, že Poľsko má spojencov v Európskej únii, a „nie v Turecku alebo Bielorusku“. „Nechceme sa cítiť trápne kvôli tomu, kto sme,“ dodal.

Europoslanec za PiS Ryszard Antoni Legutko reagoval slovami, že Lewandovski „stráca rozum“ a že pozícia Európskej únie predstavuje ukážku sily. Európsku komisiu obvinil z uplatňovania dvojakých štandardov v súvislosti s aktuálnym vývojom okolo Katalánska.

Szydlová potom zrejme v reakcii na Lewandovského vystúpenie na twitteri napísala, že politici, ktorí očierňujú svoju vlasť na medzinárodnej scéne, si svoju krajinu nezaslúži reprezentovať.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #právo #Beata Szydlová #reforma súdnictva