Kremeľ dohaduje s donbaskými separatistami výmenu zajatcov s Kyjevom

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky hovoril s predstaviteľmi separatistických východoukrajinských regiónov, ktorí v Doneckej a Luhanskej oblasti riadia "ľudové republiky". Oznámila to agentúra TASS. V rozhovore s Alexandrom Zacharčenkem a Igorom Plotnickým debatoval o možnej "rozsiahlej" výmene zajatcov medzi separatistami a Kyjevom.

15.11.2017 21:37
Doneck, Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí separatisti v Donecku.
debata (34)

Prezident sa odvolal na iniciatívu ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, stúpenca Kremľa a údajného Putinovho osobného priateľa. Ten pri stretnutí s kremeľským šéfom v Istro neďaleko Moskvy vyhlásil, že Ukrajina by mohla prepustiť 306 vojnových zajatcov a proruskí povstalci 74 väznených Ukrajincov.

Iniciatívu podľa TASS podporil aj patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill. Výmena by sa podľa Medvedčuka mohla uskutočniť do konca tohto roka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov agentúre TASS povedal, že Zacharčenko aj Plotnickij návrh „vcelku“ podporili. Poukázali vraj ale na to, že vec je potrebné prerokovať s ukrajinskou stranou. Práve pre absenciu takejto dohody doterajšie pokusy o výmenu zajatcov stroskotali.

Kyjev tvrdí, že separatisti zadržujú nie 74, ale 152 ukrajinských zajatcov. Na stredajší návrh ukrajinské oficiálne miesta zatiaľ nereagovala.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #zajatci #Ukrajina #separatisti