Trump zhodnotil výsledky "úžasne úspešnej" ázijskej cesty

Za "úžasný úspech" v prejave v Bielom dome označil prezident Donald Trump svoju nedávnu ázijskú cestu, ktorá ho zaviedla do Japonska, Južnej Kórey, Číny, Vietnamu a na Filipíny.

15.11.2017 22:42
debata (2)

V prejave, vyslovenom s vehemenciou hodnou volebnej kampane, zhodnotil americkú zahraničnú politiku v prvom roku svojho vládnutia. Prestíž Spojených štátov nebola podľa prezidenta nikdy väčšia než teraz. „NATO, verte mi, je so mnou veľmi spokojné, ako aj so všetkým, čo som urobil,“ povedal okrem iného Trump.

Zmyslom všetkých zahraničnopoli­tických akcií terajšej vlády je slúžiť záujmom amerického ľudu a presadzovať jeho záujmy, povedal Trump. Konštatoval, že jeho ázijská cesta sledovala tri hlavné ciele: spojiť svet proti hrozbe jadrových zbraní KĽDR, posilniť spojenectvo a hospodársku spoluprácu s regionálnymi partnermi a „konečne“ presadiť v medzinárodnom obchode spravodlivosť a vzájomnosť.

Americký prezident v obsiahlom, vopred pripravenom prejave podrobne vypočítal úspechy, ktoré podľa neho počas jeho cesty do východnej Ázie dosiahol. Zvlášť vyzdvihol zhodu v bezpečnostných otázkach a zdôraznil, že cesta priniesla Spojeným štátom veľa nových pracovných miest.

O krátkom stretnutí s ruským vodcom Vladimirom Putinom vo Vietname sa vo svojej rekapituláciu Trump nezmienil. „Milí občania, budúcnosť nebola nikdy žiarivejšia,“ uzavrel americký prezident svoje vyhlásenie.

Pretože personál Bieleho domu tentoraz zabudol postaviť na rečnícky pult tradičný pohárik s vodou, neváhal sa Trump občerstvovať dúškami priamo z fľaše, ktorú našiel na podlahe a ktorú si otvoril. Priestor pre otázky prítomným novinárom nedal.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ázia #Donald Trump