Rusko a brexit: Rozdeľuj a panuj

Zasiať pochybnosti a potom pozbierať politické ovocie.

16.11.2017 09:00
británia, eu, vlajka, Foto: ,
Demonštranti proti brexitu pred parlamentom v Londýne.
debata (78)

Podľa štúdie Edinburskej univerzity sa viac ako 400 falošných twitterových účtov snažilo ovplyvniť situáciu v Británii a podporiť brexit. Stopa podľa vedcov vedie do petrohradskej Internetovej výskumnej agentúry, ktorá je známa aj ako trolia farma.

Denník Guardian cituje Lauru Cramovú, šéfku neuropolitického výskumu na Edinburskej univerzite, ktorá potvrdila, že najmenej 419 twitterových účtov zverejňovalo príspevky o brexite, ktorých bolo 3 468. Väčšina z nich sa objavila po referende. Ich cieľom bolo ďalej rozdeliť spoločnosť, ktorá utrpela drsnou kampaňou o tom, či má Británia zostať, alebo odísť z EÚ.

Hoci ide o pomerme malé množstvo tweetov, vyskytli sa medzi nimi aj prípady, ktoré zaujali celú spoločnosť. Účet pod názvom Texas Lone Star, tvrdí, že ide o veterána vojenského námorníctva, republikána z Tennessee a texaského patriota, zverejnil fotku moslimskej ženy, ktorá prechádza okolo obete útoku v Londýne v júni a má v ruke mobil. Falošný užívateľ tvrdil, že sa Britka nevenuje obetiam a len tak pozerá do telefónu. Na účte sa pred referendom o brexite objavilo tvrdenie, že je potrebné zastaviť moslimskú inváziu.

Mladá žena len dávala vedieť svojim blízkym, že je v poriadku, ale príbeh o „necitlivej“ moslimke sa objavil v najväčších bulvárnych denníkoch krajiny ako Daily Mail a Sun. "Je to len vrchol ľadovca. Hovoríme o príspevkoch, ktoré sa podarilo zrekonštruovať po tom, čo účty vymazali. Ich skutočný počet je pravdepodobne vyšší,“ reagoval pre Pravdu Ben Nimmo z Atlantickej rady, ktorý sa zaoberá bojom s dezinformáciami. Podľa odborníka falošné účty dokázali v USA ovplyvniť kampane Donalda Trumpa aj Hillary Clintonovej. "Aj jeden účet teda môže mať vplyv. Trolovia nie sú jedinou zbraňou ruskej dezinformačnej kampane. Moskva pracuje s oficiálnymi kanálmi ako RT a Sputnik, aj neoficiálnymi a sieťou automatických botov, ktoré šíria rovnaký odkaz. Nepoznáme ešte plný rozsah ruskej kampane v Británii, ale čoraz viac sa zdá, že nejaká existovala. Potrebujeme odpovede od Twitteru a Facebooku,“ reagoval Nimmo.

Bezpečnostný expert a odborník na Rusko Mark Galeotti tvrdí, že kampaň trolov nemusela mať až taký masívny dosah. Skôr prispela k tomu, aby si ľudia utvrdili svoje názory. "Čo ma však trápi, sú ruské „temné“ peniaze, ktoré mohli podporovať organizácie a osoby, ktoré favorizovali brexit,“ povedal pre Pravdu expert z pražského Inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Potrebujeme pochopiť, ako ďaleko sa to dokázalo rozšíriť a aký vplyv to malo na demokratický proces,“ citoval Guardian Damiena Collinsa, konzervatívneho šéfa parlamentného výboru pre kultúru, médiá a šport.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Brexit