Macron pozval do krajiny libanonského expremiéra s rodinou

Podľa vlastných slov mu však neponúka politický azyl.

16.11.2017 08:22
debata

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval libanonského expremiéra Saada Harírího aj s rodinou do Francúzska. Stalo sa tak po jeho prekvapivej rezignácii v októbri a pretrvávajúcich podozreniach, že ho zadržiavajú v Saudskej Arábii. Macronova kancelária v stredajšom stanovisku uviedla, že prezident dospel k takémuto rozhodnutiu po rozhovore s Harírím a saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Podľa vlastných slov však libanonskému expremiérovi neponúka politický azyl.

Libanonský prezident Michel Aún predtým obvinil Saudskú Arábiu, že Harírího väzní a požiadal Bezpečnostnú radu OSN a európske vlády o intervenciu. Libanon je bývalou francúzskou kolóniou a Paríž sa preto snaží zohrávať v kríze sprostredkovateľa. Prezident Macron dokonca minulý týždeň prekvapivo pricestoval do Saudskej Arábie.

Harírí 5. novembra oznámil, že odstupuje z postu libanonského premiéra, čím šokoval celú krajinu. Ešte viac ako samotnú rezignáciu však Libanončania riešia to, ako k nej došlo. Harírí ju totiž oznámil na diaľku zo Saudskej Arábie a málokto v Libanone verí, že to urobil dobrovoľne. Podľa prezidenta Aúna bola Harírího rezignácia vynútená zo strany Rijádu a je preto neplatná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Saad Hariri