Vo voľbách v Katalánsku bude kandidovať uväznený líder Sánchez

Katalánsky separatistický líder Jordi Sánchez, ktorý je za zvolanie septembrovej demonštrácie teraz presne mesiac vo väzbe, bude dvojkou na kandidátke strany Spoločne pre Katalánsko. Na jej čele bude v decembrových voľbách do regionálneho parlamentu kandidovať katalánsky expremiér Carles Puigdemont. Ten teraz čaká v Bruseli na vydanie do Španielska na trestné stíhanie.

16.11.2017 13:23
Katalánsko väzni Jordi Sánchez Foto: ,
Protestujúci Katalánec má na krku fotografiu s dvoma uväznenými separatistickými lídrami Sanchezom Cuixartom.
debata

Vydanie sa však zrejme vzhľadom na možné odvolacie lehoty pred voľbami neuskutoční. Sáncheza, ktorý stojí na čele organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC), poslala španielska sudkyňa do vyšetrovacej väzby pred mesiacom spolu s ďalším separatistickým vodcom Jordim Cuixartom.

Obaja muži, ktorých ich priaznivci označujú za politických väzňov, sú vo väzbe pre zvolanie demonštrácie v Barcelone na protest proti zásahu španielskej polície na úradoch katalánskej vlády. Vo štvrtok večer sa majú pred radnicami v katalánskych mestách konať demonštrácie na pripomienku mesačnej väzby týchto dvoch lídrov.

Cuixart v liste z väzenia poďakoval za podporu a naopak vyhlásil, že nebude kandidovať v decembrových voľbách za žiadnu stranu. Na zostavenie kandidátok majú strany čas do piatku.

Žena na čele republikánskej ľavice?

Najsilnejšou separatistickou stranou v Katalánsku, ktorá by mala podľa posledných prieskumov decembrové voľby vyhrať s asi 29 percentami hlasov, je Republikánska ľavica Katalánska (ERC).

Tá zatiaľ nespresnila, kto bude stáť na čele jej kandidátky. Predseda strany a bývalý katalánsky vicepremiér Oriol Junqueras, ktorý je vo väzení dva týždne pre obvinenie zo vzbury, rozvíril špekulácie, že by nemusel byť volebným lídrom.

„Nastal čas, aby na čele tejto krajiny (Katalánska) stála žena,“ napísal Junqueras v liste z väzenia. Médiá si to vyložili ako jasný signál, že na čele kandidátky bude generálna tajomníčka ERC Marta Rovirová. Tá najprv reagovala nejednoznačne: „V situácii akej sme, musíme všetci urobiť to, čo je potrebné“. Neskôr na twitteri napísala, nech nikto nepochybuje, že lídrom bude Junqueras.

Sanchezova organizácia ANC v posledných dňoch rozbehla kampaň za to, aby separatistické strany vypracovali jednotnú kandidátku. To sa im ale nepodarilo presadiť.

Predčasné voľby do katalánskeho parlamentu sa konajú 21. decembra. Vyhlásila ich španielska vláda potom, čo koncom októbra prevzala dočasne správu Katalánska.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Katalánsko