SOHR: Sýrska armáda opäť prerazila do Búkamálu ovládaného IS

Armáda sýrskeho prezidenta Bašára Asada opäť prerazila do pohraničného Búkamálu, posledného väčšieho mesta v Sýrii, ktoré kontroluje samozvaný Islamský štát (IS).

16.11.2017 13:41
debata (8)

S odkazom na exilovú Sýrskou organizáciu pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra AFP. Sýrska armáda oznámila, že Búkamál oslobodila už minulý týždeň, krátko nato sa však radikálom podarilo mesto na hranici s Irakom dobyť späť.

Sýrskej armáde sa podarilo preniknúť do Búkamálu s pomocou ruského letectva. Delostrelecká paľba a nálety pokračujú, uviedla SOHR.

Prvú operáciu s cieľom dobyť mesto začali spojenci Asada – iracké šiitske milície, libanonský Hizballáh a iránske revolučné gardy. Súčasnú ofenzívu však podľa Ramiho Abdala Rahmana zo SOHR vedie sýrska armáda.

Búkamál sa nachádza v provincii Dajr az-Zaur, ktorá je bohatá na ropu. Podľa SOHR štvrtinu ropných polí v oblasti stále kontrolujú radikáli.

V regióne proti radikálom taktiež bojujú arabsko-kurdské milície, ktoré podporuje medzinárodná koalícia na čele so Spojenými štátmi.

V roku 2014 sa bojovníkom IS podarilo získať kontrolu nad takmer polovicou Sýrie a takmer tretinou Iraku. O tri roky neskôr prišli skoro o všetko územia, vrátane hlavných bášt – irackého Mosulu a sýrskej Rakky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Sýria #občianska vojna #Islamský štát #Búkamál