Litva prijala svoju verziu "Magnitského zákona"

Litovskí poslanci jednohlasne prijali zákon, ktorý zakazuje vstup do krajiny cudzincom podozrivým z rozsiahlej korupcie, prania peňazí či porušovania ľudských práv. Rusko vzápätí pohrozilo odvetou za "ďalší nepriateľský krok".

16.11.2017 17:00
Sergej Magnitský Foto: ,
Vzápätí po doteraz nevyjasnenom úmrtí Sergeja Magnitského vo vyšetrovacej väzbe obletela jeho fotografia celý svet.
debata (25)

„Pre návrh hlasovalo 91 poslancov,“ napísala agentúra Interfax, podľa ktorej Litva sa tak po Spojených štátoch, Estónsku a Kanade stala štvrtou krajinou, ktorá prijala takú právnu normu, označovanú ako Magnitského zákon.

„Samozrejme budeme nútení odpovedať na ďalší nepriateľský krok Litvy a zakážeme vstup do Ruska niekoľkým nežiaducim osobám z tejto krajiny. Uchádzačov o túto rolu je tu veľa,“ povedal ruský veľvyslanec Alexander Udalcov.

"Je to zásadný zákon, ukazujúci našu úctu k ľudským právam najmä v Rusku, pretože je pomenovaný po človeku, ktorý sa snažil chrániť Rusko pred okrádaním rozpočtu a občanov a za to ho zlikvidovali tí, ktorí kradli. Je to vyjadrenie rešpektu k Rusku a k ruskej demokratickej budúcnosti, "uviedol konzervatívny poslanec Emanuelis Zingeris podľa serveru Delfi.

Zákon je pomenovaný po mladom ruskom právnikovi v službách zahraničného investičného fondu Sergejovi Magnitskom, ktorý ruských policajných a justičných pracovníkov obvinil z rozsiahlych defraudácií predtým, ako v roku 2009 zomrel za nejasných okolností v moskovskej väzobnej väzení.

Podobný zákon má aj USA a Kanada

Washington po smrti právnika prijal zákon znemožňujúci vstup do krajiny a prístup k americkému bankovému systému ľuďom, ktorí sú za jeho smrť zodpovední. K sankciám sa tento mesiac pripojila aj Ottawa. Na čiernej listine sa tak ocitol napríklad šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bastrykin. Moskva v reakcii prakticky ihneď schválila zoznam kanadských činiteľov, ktorým zakazuje vstup na ruské územie.

Litovský zákon, ktorý poslanci prijali práve na výročie Magnitského smrti a ktorý má platiť od Nového roka, počíta s možnosťou zakázať cudzincom vstup do krajiny až na päť rokov, ak je dotyčný vážne podozrivý, že sa v cudzine dopustil ťažkých či veľmi ťažkých zločinov, porušujúcich ľudské práva a slobody, korupcia, pranie peňazí či sa nejako podieľal na týchto zločinoch. O zákaze má na návrh ministra zahraničia rozhodovať minister vnútra. Zákon umožňuje neinformovať cudzinca o zaradení do zoznamu nežiaducich osôb, ak by to poškodilo národnú bezpečnosť, obranu či verejnú bezpečnosť.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Rusko #Litva #Magnitského zoznam