Zadržiavaný prezident Zimbabwe zatiaľ zrejme odstúpiť nemieni

V Zimbabwe silnie tlak na odstúpenie prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od stredy zadržuje armáda, ktorá v krajine de facto prevzala moc. Vojaci zrejme chcú na čele štátu viceprezidenta Emmersona Mnangagwa, ktorého nedávne odvolanie vyvolalo súčasnú krízu. Deväťdesiattriročný Mugabe ale zatiaľ zložiť funkciu nemieni.

16.11.2017 18:55
Zimbabwe mugabe Foto:
Prezident Robert Mugabe a jeho manželka Grace na snímke týždeň pred tým, ako armáda prevzala kontrolu nad Zimbabwe.
debata (5)

S odkazom na nemenovaný zdroj z politických kruhov o tom informovala agentúra Reuters.

Autoritatívny prezident tvrdí, že zostáva jediným legitímnym vládcom krajiny a nemieni dobrovoľne odstúpiť pred voľbami naplánovanými na budúci rok. Podľa zdroja Reuters zatiaľ neuspela snaha o sprostredkovanie, o ktorej sa medzi Mugabem a generálmi pokúša istý katolícky kňaz.

Medzitým sa do Zimbabwe vrátil vodca opozície Morgan Tsvangirai, ktorý podstupoval liečbu rakoviny v zahraničí. Jeho príchod podporil špekulácie o možnom skorom zosadení Mugabeho. Tsvangirai už tiež prezidenta vyzval na rezignáciu „v záujme národa“.

Kto chystal prevrat?

Reuters tvrdí, že hlavným cieľom armádnej intervencie je zabrániť Mugabemu, aby odovzdal moc svojej päťdesiatdvaročnej manželke Grace. Tá má podporu najmä v mládežníckeho krídla vládnej strany. Vojaci vraj chcú v čele krajiny Mnangagwa, ktorého Mugabe 6. novembra odvolal z funkcie viceprezidenta. Minister informácií vtedy uviedol, že Mnangagwa javil „známky nelojálnosti“.

O Mnangagwaovi sa hovorilo ako o možnom Mugabeho nástupcovi. Tento dlhoročný spolupracovník hlavy štátu a niekdajší šéf bezpečnosti bol populárny medzi armádnymi generálmi a vojnovými veteránmi. Podľa zimbabwianskych spravodajských služieb už viac ako rok spolu s armádou a opozíciou pripravoval plány na odovzdanie moci. Jeho odvolanie podľa zahraničnej tlače malo uvoľniť cestu k nástupníctva pre prvú dámu. Tá predtým Mnangagwa obvinila z prípravy prevratu.

Vojaci v stredu zadržali Mugabeho aj prvú dámu. Bez odporu tiež v metropole Harare obsadili štátnu televíziu a zablokovali prístup k vládnym úradom. Podľa Reuters išlo o vojenský prevrat, armáda to však odmieta a tvrdí, že chce iba odstrániť zločinca z okolia hlavy štátu. Zatknutý bol už okrem iného minister financií Ignatius Chombo.

Európska únia, Británia, Juhoafrická republika a ďalšie krajiny i medzinárodné organizácie vyzvali k mierovému a ústavnému riešeniu krízy.

Mugabe riadi bývalú britskú kolóniu na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická aj politická kríza. Krajina sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré občas prerástli v násilnosti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe