Katalánci žiadali prepustenie väznených separatistických vodcov

Na námestiach katalánskych miest sa večer konala zhromaždenie separatistov. Účastníci požadovali prepustenie dvoch separatistických vodcov Jordiho Sancheza a Jordiho Cuixarta z väzenia. Akcie boli zvolané na deň, kedy uplynul práve mesiac od zadržania oboch mužov.

16.11.2017 21:28
Katalánsko, Barcelona, protest Foto: ,
Katalánci v Barcelone opäť protestovali za prepustenie uväznených separatistických vodcov.
debata

Na barcelonskom námestí Sant Jaume sa podľa serveru denníka La Vanguardia zišlo asi 2000 ľudí. Herečka Agnès Busquetsová prečítala manifest vyzývajúci k prepusteniu „Jordieov“ a tiež bývalých členov katalánskej vlády, z ktorých niektorí sú tiež vo väzení.

V manifeste stálo, že od 21. decembra, čo je termín najbližších regionálnych volieb, by v prípade víťazstva zástancov nezávislosti malo Katalánsko dostať právo si slobodne vládnuť.

Demonštranti žiadali vyvedenie „okupantov“ z vládneho paláca, teda zástupcov centrálnej vlády, ktorá po referende o odtrhnutie Katalánska a po jednostrannom vyhlásení nezávislosti prevzala nad Katalánskom správu. Nakoniec spievali katalánska hymna.

Barcelonského zhromaždenia sa zúčastnili zástupcovia vedenia dvoch separatistických organizácií Katalánskeho národného zhromaždenia a Omnium Cultural Agustí Alcoberro a Marcel Mauri. Alcoberro vyzval, aby v decembrových voľbách ľudia hlasovali pre nezávislosť. Mauri povedal, že 21. decembra volebné urny naplní „sloboda a spravodlivosť“. Vyhlásil tiež, že ľudia nikdy nezabudnú na policajný zásah pri referende 1. októbra ani na uväznenie Sancheza a Cuixarta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum o nezávislosti