Rusko vetovalo rezolúciu o misii vyšetrujúcej chemické útoky v Sýrii

Rusko v Bezpečnostnej rade OSN vetovalo rezolúciu o predĺžení misie vyšetrujúcej chemické útoky v Sýrii. Je to desiatykrát, čo Moskva v tejto organizácii vetovala text o Sýrii od začiatku sýrskeho konfliktu v roku 2011. Mandát misie končí vo štvrtok o polnoci.

16.11.2017 22:15 , aktualizované: 17.11.2017 08:17
debata (37)

Ruské veto sa týka textu vytvoreného Spojenými štátmi. Rada vo štvrtok mala hlasovať o dvoch návrhoch, ten druhý mal byť ruský. Podľa agentúry Reuters ale Rusko svoj text tesne pred hlasovaním stiahlo.

Oba sa líšili v pasáži o záveroch, ku ktorým zatiaľ vyšetrovatelia došli. Tieto nezhody medzi USA a Ruskom sa nepodarilo odstrániť ani po štrnásťdennom vyjednávaní diplomatov.

Rusku sa nepáčilo, že vyšetrovatelia, ktorých misia sa označuje skratkou JIM, vo svojej správe pripísali aprílový chemický útok v Sýrii tamojšiemu režimu. V Chán Šajchúnu, ovládanom opozíciou, pri ňom zahynuli desiatky civilistov. Použitý bol Sarin. Damask a Moskva tvrdia, že vyšetrenie nebolo riadne a že bomba zasiahla Sarin uskladnený na zemi a ten sa potom uvoľnil do vzduchu. USA potom vykonali odvetný útok na sýrsku leteckú základňu, odkiaľ podľa USA vzlietlo lietadlo s plynom.

Pre prijatie rezolúcie bolo potrebných deväť z 15 hlasov členov rady, pričom ani jeden z piatich stálych členov, ku ktorým patrí Rusko, nesmel použiť právo veta.

Ruský návrh zamietli

Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok zamietla ruský návrh na predĺženie misie vyšetrujúcej chemické útoky v Sýrii. Ruský návrh získal len štyri hlasy, potrebných ich bolo deväť. Sedem hlasov bolo proti a štyria sa hlasovania zdržali.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Bezpečnostná rada OSN