Zimbabwianska vládna strana pripravuje odvolanie prezidenta Mugabeho

Vedenie zimbabwianskej vládnej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) chce odvolať prezidenta Roberta Mugabeho, ak on sám odmietne rezignovať.

17.11.2017 09:15
Mugabe, Zimbabwe Foto: ,
Prezident Robert Mugabe na stretnutí s armádnym generálom Constantinom Chiwengaom, juhoafrickou ministerkou obrany Nosiviweou Mapisa-Nqakulaou (v žltej čiapke), ministrom obrany Zimbabwe Dr Sydneym Sekeramayim a zimbabwiánskym ministrom štátnej bezpečnosti Cde Kembo Mohadi v Harare, Zimbabwe.
debata (1)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokého činiteľa ZANU-PF. Mugabeho od stredy zadržiava armáda, ktorá v krajine de facto prevzala moc. Vojaci s Mugabem ďalej vyjednávajú. Do krajiny sa podľa agentúry AFP vo štvrtok vrátil Mugabeho sok, bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý má zrejme podporu armády.

Vodcovia zimbabwianskej vládnej strany by sa v piatok mali zísť, aby pripravili rezolúciu o odvolaní Mugabeho, a umožnili tak začať proces zosadenia, napísala agentúra Reuters. „Niet cesty späť,“ vyhlásil stranícky zdroj.

Niekdajší viceprezident Mnangagwa, ktorého nedávne odvolanie vyvolalo súčasnú krízu, sa vrátil vo štvrtok do Zimbabwe, oznámil agentúre AFP zdroj z Mnangagwova okolia.

Zimbabwianska armáda, ktorá má pod kontrolou metropolu Harare, v piatok oznámila, že ďalej rokuje s Mugabem o jeho odchode z funkcie. Súčasne pokračuje v zatýkaní ľudí blízkych vodcovi a jeho manželke Grace. Agentúra Reuters už skôr napísala, že hlavným cieľom armádnej intervencie je pravdepodobne zabrániť deväťdesiattri­ročnému Mugabemu, aby odovzdal moc svoje päťdesiatdvaročnej manželke Grace.

Autoritatívny prezident Mugabe naďalej tvrdí, že zostáva jediným legitímnym vládcom krajiny, a nemieni dobrovoľne odstúpiť pred voľbami naplánovanými na budúci rok. Mugabe riadi bývalú britskú kolóniu na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe