Harírí sa stretol s Macronom, v stredu sa vráti domov

Libanonský premiér Saad Harírí priletel v sobotu do Francúzska.

18.11.2017 08:38 , aktualizované: 16:09
debata (6)

Harírí sa zišiel s prezidentom Emmanuelom Macronom, aby sa pokúsili nájsť riešenie politickej krízy, vyvolanej nedávnou Harírího nečakanou rezignáciou. Po stretnutí s Macronom Harírí potvrdil, že sa vráti do Libanonu na stredajšie oslavy Dňa nezávislosti.

Libanonský premiér Saad Harírí priletel zo... Foto: Christophe Ena
hariri, macron Libanonský premiér Saad Harírí priletel zo Saudskej Arábie do Francúzska, kde sa zišiel s prezidentom Emmanuelom Macronom.

Spolu s manželkou a svojím najstarším synom sa libanonský premiér na poludnie odobral do sídla francúzskeho prezidenta. Tam sa mu dostalo prijatia s poctami patriacimi predsedovi vlády, pretože jeho demisia ešte nebola prijatá. Po krátkom vzájomnom stretnutí so Harírí a Macron v spoločnosti svojich manželiek a Harírího syna odobrali k spoločnému obedu.

Viac po stretnutí s prezidentom Aúnom

Harírí z Paríža zatelefonoval libanonskému prezidentovi Michelovi Aúnovi a informoval ho, že bude 22. novembra v Bejrúte, kde sa zúčastní osláv Dňa nezávislosti. Tam po stretnutí s Aúnom vyjasní svoju pozíciu ohľadom krízy v krajine, potvrdil Hariri.

„S ohľadom na politickú situáciu v Libanone, odídem v najbližších dňoch do Bejrútu, zúčastním sa osláv Dňa nezávislosti a po stretnutí s prezidentom Aúnom zverejním svoje názory na situáciu v krajine,“ povedal Hariri po stretnutí s francúzskym prezidentom.

Harírí pristál o 07:00 SEČ na letisku Le Bourget pri Paríži, informovala libanonská televízia Future TV a ďalšie libanonské stanice. Priniesli zábery, na ktorých premiér v demisii vystupuje z automobilu pred svojím parížskym domom, kam sa rovno odobral, bez toho aby prehovoril s novinármi.

Na záberoch je vidieť Harírího manželku, neobjavuje sa ale na nich žiadne z ich troch detí.

Práve zo Saudskej Arábie oznámil Harírí pred 14 dňami nečakane svoju rezignáciu, ktorá zatiaľ ešte nebola prijatá. V piatok odmietol špekulácie, že by bol v tejto krajine zadržiavaný proti svojej vôli a na svojom twitterovom účte podľa agentúry AP uviedol ako dôvod svojho pobytu v Rijáde konzultácie o budúcnosti Libanonu a jeho vzťahoch s arabskými susedmi.

Harírí, ktorý je dlhodobým spojencom Saudskej Arábie a má tiež saudskoarabské občianstvo, rezignáciu zdôvodnil obavami o svoj život a kritizoval rastúci vplyv Iránu a Hizballáhu v Libanone. V Libanone podľa neho panuje rovnaká atmosféra ako v roku 2005 pred atentátom na jeho otca a niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího, ktorý bol zavraždený v Bejrúte.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Saudská Arábia #Emmanuel Macron #Michel Aún #Saad Hariri