Obyvatelia Zimbabwe oslavujú očakávané zvrhnutie Mugabeho

Do krajiny sa medzitým vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta.

18.11.2017 09:49
Zimbabwe, harare Foto: ,
Tisíce nadšených obyvateľov Harare očakávajú zvrhnutie prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho.
debata (31)

Tisíce obyvateľov zimbabwianskej metropoly Harare vyšli do ulíc vyjadriť svoje nadšenie nad očakávaným zvrhnutím prezidenta Roberta Mugabeho. Toho od stredy drží v domácom väzení armáda, ktorá v krajine de facto prevzala moc a jej predstavitelia rokujú s autoritatívnym šéfom štátu o jeho odstúpení.

Demonštranti v uliciach vyjadrujú podľa agentúrnych správ nedočkavosť a nádej, že ich pochod urýchli oficiálny koniec Mugabeho vlády, obviňovanej zo zavinenia kolapsu kedysi jednej z najbohatších afrických ekonomík.

Želajú si Mnangagwu

Ľudia mávajú národnými vlajkami, spievajú, tancujú a objímajú vojakov, opisuje atmosféru v Harare agentúra Reuters. Mnohí nesú transparenty s nápisom „Nie Mugabeho dynastii“.

„To sú slzy šťastia,“ cituje Reuters 34-ročného Franka Mutsindikwu. „Čakal som na tento deň celý život. Konečne sme slobodní.“

Odvolanie Mugabeho žiada vládna strana Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF), ktorá pripravuje rezolúciu umožňujúcu začať proces jeho zosadenia. Do krajiny sa medzitým vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta.

Mugabe odstúpiť nemieni

Toho Mugabe 6. novembra odvolal z funkcie viceprezidenta, čo vyvolalo súčasnú krízu. O Mnangagwovi sa v minulosti hovorilo ako o možnom Mugabeho nástupcovi. Bol dlhoročným spolupracovníkom hlavy štátu a niekdajším šéfom bezpečnosti a teší sa popularite medzi armádnymi generálmi a vojnovými veteránmi.

Vo štvrtok agentúry informovali, že Mugabe naďalej tvrdí, že zostáva jediným legitímnym vládcom krajiny, a nemieni dobrovoľne odstúpiť pred voľbami naplánovanými na budúci rok.

Mugabe je prezidentom tejto bývalej britskej kolónie na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická i politická kríza – krajina sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli v násilnosti.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Zimbabwe #domáce väzenie #prevrat #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa