Trump opäť zarazil dovážanie slonoviny z Afriky

Trumpov zásah nasledoval iba 24 hodín po kontroverznom povolení.

18.11.2017 13:40
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata

Americký prezident Donald Trump „zmrazil“ kontroverzné rozhodnutie vládnych úradov zrušiť zákaz dovozu sloních trofejí zo Zimbabwe a Zambia, ktorý zaviedla predchádzajúca vláda prezidenta Baracka Obamu. Oznámili tlačové agentúry s odvolaním na Trumpovo vyjadrenie na twitteri. Ochrancovia zvierat zrušenie zákazu kritizovali, podľa nich by došlo k ďalšiemu zabíjaniu slonov v Afrike.

Trumpov zásah nasledoval iba 24 hodín po kontroverznom povolení. Prezident na twitteri priznal, že si nechá potvrdiť „všetky fakty“ o stave slonej populácie a čoskoro budú nasledovať ďalšie novinky.

Zlý krok v zlom období

Minister vnútra Ryan Zinke, ktorý má na starosť aj ochranu prírodných zdrojov, vyhlásil, že sa zúčastnil na rokovaní so šéfom USA a obaja sa zhodli na tom, že kľúčové je udržať sloniu populáciu v dobrom stave a preto treba preskúmať povolenie na dovoz trofejí.

Trump podľa agentúry AFP pravdepodobne vzal za to, že rozhodnutie Americkej vládnej agentúry pre ochranu prírody USFWS povoliť americkým lovcom vrátiť sa zo safari do Spojených štátov s trofejmi vyvolalo takmer jednotnú kritiku. „Zlý krok v zlom období,“ uviedol republikánsky predseda výboru zahraničných vecí Ed Royce, podľa ktorého „krvavé peniaze“ z vybíjania slonov pomôžu v Afrike len teroristom. Na internete sa tiež znovu objavili snímky synov prezidenta Trumpa s trofejami.

Twítovanie nestačí

"Je skvelé, že hlas verejnosti donútil Trumpa, aby prehodnotil rozhodnutie, ale bude to chcieť viac ako len twítovanie, aby sme zastavili lovcov slonov a trofejí. Potrebujeme okamžité opatrenia ", uviedla Tanya Saneribová z Centra pre zachovanie biodiverzity.

„Právny, dobre regulovaný športový lov môže byť prospešný pre ochranu prírody a zvierat, pretože miestne organizácie bojujúce za záchranu živočíšnych druhov prinesú viac peňazí“, vysvetľuje zrušenie zákazu USFWS. Príjmy z legálneho lovu podľa nej pomáhajú ochrancom prírody a zákaz ich pripravil na veľkú časť financií.

Spojené štáty zakázali dovoz trofejí zo Zimbabwe a Zambie v roku 2014 kvôli netransparentnému využívaniu prostriedkov z fondov ochráncov zvierat. Podľa USFWS teraz obe krajiny spĺňajú kritériá. Ochrancovia prírody ale tvrdia, že korupcia je v Zimbabwe všadepritomná a že peniaze získané z lovu slonov skončia vo vreckách podvodníkov a poľovníkov.

30 000 slonov ročne

Asociácia prevádzkovateľov safari odhadovala, že príjmy z legálneho lovu živých zvierat v Zimbabwe by mohli dosiahnuť až 130 miliónov dolárov. Z toho väčšina pochádza od lovcov z USA.

Počty slonov v Afrike od roku 2010 klesajú v priemere o sedem percent – ročne ich príde o život viac ako 30 000, uviedla britská stanica BBC. Pripomenula tiež záľubu synov amerického prezidenta v love veľkých zvierat v Afrike a publikovala niekoľko rokov starú fotografiu Donalda Trumpa mladšieho, ako stojí nad slonom s odrezaným chvostom v ruke.

Počet slonov v Afrike sa medzi rokmi 2006 až 2015 znížil o približne pätinu kvôli honbe za slonovinou, požadovanou hlavne v Číne a inde v Ázii, pripomenula agentúra Reuters a tiež upozornila na politický chaos v Zimbabwe, kde momentálne moc prevzala armáda, hoci prezident Robert Mugabe odstúpiť odmieta.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Zimbabwe #lov #Zambia #slony #Donald Trump #slonovina