Klimatická konferencia v Bonne priniesla len mierny pokrok

Na summite v Bonne sa utvorila takzvaná aliancia proti uhliu. Zatiaľ sa do nej zapojilo 25 partnerov, štátov i regiónov, ktoré sa zaviazali, že úplne ustúpia od využívania uhlia.

18.11.2017 14:11
debata (3)

Svetová klimatická konferencia, ktorá sa v sobotu skončila v Bonne, priniesla mierny pokrok, keď posunula vpred napĺňanie parížskej dohody o klíme z roku 2015. Uviedla to agentúra DPA.

Po dlhom nočnom dohadovaní sa väčšinou za zatvorenými dverami dosiahlo 195 štátov ráno zhody aj v dôležitých finančných otázkach. Išlo pri tom okrem iného o jeden zo starších fondov na prispôsobenie sa rozvojových krajín dôsledkom klimatických zmien, pre ktorého pokračovanie boli v Bonne dohodnuté významné body.

Člen indonézskej delegácie po nočnom rokovaní... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
bonn, klima, konferencia Člen indonézskej delegácie po nočnom rokovaní na summite o klíme v nemeckom Bonne.

O rok v Poľsku

Daný fond bol doteraz zakotvený v Kjótskom protokole z roku 1997 a je veľmi dôležitý práve pre chudobnejšie krajiny, aby sa mohli chrániť pred suchom, záplavami alebo klimatickými katastrofami.

Delegáti vypracovali obsiahly súbor dokumentov, z ktorých sa majú v budúcom roku rozpracovaná spoločné pravidlá uplatňovania parížskej dohode o klíme. Tá umožní porovnávať klimatické ciele jednotlivých krajín a ich plnenie a schváliť by ich mal budúci summit koncom roka 2018 v Katoviciach na juhu Poľska.

Aliancia proti uhliu, bez Slovenska

Parížska dohoda o klíme sa usiluje o to, aby sa vďaka obmedzeniu emisií skleníkových plynov podarilo udržať zvyšovanie globálnej teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou.

Na summite v Bonne sa utvorila takzvaná aliancia proti uhliu (Powering Past Coal Alliance). Zatiaľ sa do nej zapojilo 25 partnerov, štátov i regiónov, ktoré sa zaviazali, že úplne ustúpia od využívania uhlia ako paliva na výrobu elektrickej energie a podporia takzvanú čistú energiu.

Medzi členmi aliancie, ktorej utvorenie iniciovali Británie a Kanada, je desať krajín Európskej únie, ale tiež napríklad americký štát Washington. Účastníkom nie je Slovensko, Česká republika, Poľsko, Maďarsko, ale napríklad ani Nemecko. Dvere k pripojeniu sú však otvorené pre ďalších záujemcov a organizátori dúfajú, že do budúcej konferencie za rok v Poľsku sa počet zapojených krajín výrazne zvýši.

Rekordný summit aj pre Nemecko

Oficiálnym usporiadateľom summitu bolo Fidži, ktoré patrí ku krajinám, ktoré najviac pociťujú dopady zmien klímy. Tento tichomorský ostrovný štát ale nemal pre konania akcie za účasti viac ako 25 000 ľudí zo 197 krajín sveta a približne 500 neziskových organizácií dostatočnú infraštruktúru.

Preto sa summit konal v Bonne. Aj pre Nemecko to bola pritom najväčšia medzištátna konferencia, ktorá sa kedy na jeho území uskutočnila.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #klimatické zmeny #summit #konferencia #Bonn #klimatická konferencia