Čečenca, hľadaného pre vraždu novinára v Moskve, zatkli na Ukrajine

Podozrivý Čečenec podľa SBU utiekol z Ruska a stal sa členom zločineckej skupiny, ktorá vydierala podnikateľov na Ukrajine.

18.11.2017 17:26
debata (5)

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zadržala ruského občana, pôvodom z Čečenska, po ktorom pátral Interpol kvôli vražde šéfredaktora ruského vydania časopisu Forbes v Moskve v roku 2004. Podozrivého, ktorého totožnosť nebola oznámená, zatkli v Kyjeve.

„Podľa informácií Interpolu sa cudzinec podieľal na rade vrážd spáchaných na zákazku, najmä šéfredaktora Forbesu alebo amerického občana Paula Klebnikova,“ uviedla SBU. Podozrivý Čečenec podľa SBU utiekol z Ruska a stal sa členom zločineckej skupiny, ktorá vydierala podnikateľov na Ukrajine.

Novinár bol v Rusku známy ako Paul Chlebnikov. Narodil sa totiž v USA v rodine ruských emigrantov a v Rusku publikoval pod pôvodným rodinným menom. Štyridsaťjedenročný novinár sa preslávil odhaľovaním pozadia kontroverznej privatizácie z 90. rokov, ktorá zrodila vrstvu oligarchov, napojených na Kremeľ. Zastrelili ho 9. júla 2004 pri sídle redakcie. Vražda mala veľký ohlas ako v Rusku, tak v cudzine.

Denník Ukrajinská pravda pripomenul, že z vraždy bola obvinená trojica Čečencov, ktorú v roku 2006 súd zbavil viny. Najvyšší súd tento verdikt zrušil. Jeden z podozrivých, Kazbek Dukuzov, potom zmizol a bolo po ňom vyhlásené pátranie.

Súd by mal teraz rozhodnúť o uvalení väzby a prípadnom vydaní do Ruska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #vražda #Forbes #Kyjev #Ukrajina #SBU