Washington zvažuje predaj protitankových rakiet Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin Američanov varoval, že takýto krok situáciu na Ukrajine jedine zhorší.

19.11.2017 11:35
debata (159)

Spojené štáty zvažujú dodávku protitankových rakiet Javelin a ďalších zbraní Ukrajine za 47 miliónov dolárov (asi 40 miliónov eur). Uviedla to na svojom webe televízie ABC s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ministerstva zahraničia, podľa ktorého tieto zbrane majú prozápadnej vláde v Kyjeve pomôcť „odraziť agresiu proruských separatistov“ v Donbase na východe krajiny.

Predaj amerických zbraní Ukrajincom aj jeho financovanie podľa ABC odporučila rada národnej bezpečnosti, schváliť ho však musí Kongres a prezident Donald Trump.

Prezident zatiaľ nesúhlasil

Jeho predchodca Barak Obama sa obmedzoval na dodávky vojenskej výstroje a techniky, napríklad terénnych automobilov, nie však zbraní.

O možnosti dodávok amerických zbraní Ukrajincom sa v médiách špekuluje už od leta, Biely dom však doteraz nepotvrdil, že by prezident s týmto krokom súhlasil.

Ruský prezident Vladimir Putin medzitým Američanov varoval, že takýto krok situáciu na Ukrajine jedine zhorší a že zbrane, ukoristené separatistami, by sa mohli objaviť v iných konfliktných oblastiach.

Kyjev poskytne skúsenosti z boja proti Rusom

Vojenská spolupráca medzi Kyjevom a Washingtonom má byť podľa šéfa ukrajinskej diplomacie Pavla Klimkina vzájomne výhodná: Ukrajinci dostanú moderné americké zbrane – aj keď presný termín ešte nemôže povedať – a na oplátku poskytnú Američanom „skúsenosti z boja proti Rusom“.

Ruský internetový denník Gazeta.ru pripomenul, že americkí senátori tento týždeň schválili návrh obranného rozpočtu na budúci rok, ktorý podľa ukrajinských diplomatov počíta s udelením vojenskej pomoci Kyjevu vo výške 350 miliónov dolárov (asi 297 miliónov eur). Aj tento dokument čaká na Trumpov podpis.

Konflikt v Donbase si od apríla 2014 vyžiadal podľa odhadu OSN viac ako 10 000 životov.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #zbrane #Ukrajina #Donbas #predaj zbraní