Mugabe už nie je šéfom vládnej strany, v pondelok už nemusí byť ani prezidentom

Parlament je pevne rozhodnutý začať proces impeachementu proti prezidentovi Zimbabwe, ak Mugabe sám neodstúpi.

19.11.2017 12:07 , aktualizované: 20:58
debata (6)

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe oproti očakávaniam neoznámil v nedeľu demisiu. V televíznom prejave k národu po rokovaní s armádou a za jej prítomnosti počas celého vystúpenia uviedol, že zostane prezidentom do decembrového zjazdu svojej vládnej strany Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF).

Strana dala Mugabemu ultimátum k odstúpeniu z funkcie hlavy štátu do pondelňajšieho poludnia (11:00 SEČ), inak bude spustený proces impeachementu. Oznámil to podľa agentúry Reuters minister pre kybernetickú bezpečnosť Patrick Chinamasa na tlačovej konferencii po mimoriadnej schôdzke vedenia ZANU-PF.

Protestujúci žiadajú v hlavnom meste Zimbabwe... Foto: SITA/AP, Ben Curtis
Zimbabwe, harare, mugabe Protestujúci žiadajú v hlavnom meste Zimbabwe Harare odstúpenie prezidenta Roberta Mugabeho.

Národný parlament je pevne rozhodnutý začať proces impeachementu proti prezidentovi, ak Mugabe sám neodstúpi.

Na zasadnutí ZANU-PF odvolal Mugabeho z čela strany a vylúčilo ho z jej radov. Zároveň do funkcie viceprezidenta vrátilo Mugabem odvolaného Emmersona Mnangagwu, ktorého si armáda zrejme želá ako nového prezidenta.

Ústredný výbor ZANU-PF tiež zbavil predsedníctva svojej Ženskej ligy Mugabeho manželku Grace. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných účastníkov schôdzky, výmenu v čele vládnej strany potrdil tiež vodca kampane za Mugabeho zosadenie Chris Mutsvangwa.

„Ak Mugabe neodstúpi do utorka, je isté, tak ako že slnko vychádza na východe, že bude spustený proces impeachementu,“ povedal agentúre AP šéf hlavnej parlamentnej opozičnej strany, Hnutie pre demokratickú zmenu (MDC) Innocent Gonese. MDC sa v minulosti neúspešne pokúšalo Mugabeho zosadiť, tentokrát sa ale proti prezidentovi postavila aj vládna ZANU-PF. S tou teraz MDC rokuje o spoločnom postupe, povedal Gonese.

Mugabe je prezidentom tejto bývalej britskej kolónie na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980. Zimbabwe už roky sužuje hlboká ekonomická i politická kríza – krajina sa potýka s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou, nedostatkom potravín i hotovosti. Proti Mugabemu sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli v násilnosti.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe #impeachment #Emmerson Mnangagwa