Rusko nemá peniaze na vyplácanie penzií, hovorí bývalý minister

Priemerný ruský dôchodok patrí k najnižším v Európe. Začiatkom roku 2017 predstavoval 12,4-tisíca rubľov (asi 180 eur).

19.11.2017 13:09
debata (460)

V ruskom dôchodkovom účte zíva ohromná diera, peňazí na výplatu dôchodkov niet. V rozhovore pre ruský denník Argumenty a fakty to uviedol bývalý ruský vicepremiér a bývalý minister financií Alexej Kudrin.

Vek odchodu do dôchodku je v Rusku najnižší v Európe (55 rokov pre ženy a 60 rokov pre mužov).

Vláda sa roky nemá k reforme, pretože konzervatívni dôchodcovia predstavujú značnú voličskú silu, ktorá plne stojí za súčasným prezidentom Vladimirom Putinom. Za posledných sedem rokov sa výdavky na dôchodky zvýšili o 2,5 bilióna rubľov (asi 39 miliárd eur), teda tri percentá hrubého domáceho produktu.

To je rovnaká suma, akú krajina vynakladá na školstvo. „Ide aj o to, že aby sme mohli vyplatiť súčasné dôchodky, musíme si odpustiť investície do školstva, zdravotníctva, nových dopravných spojov a budúcnosti našich detí,“ varoval Kudrin.

V roku 2016 vláda prvýkrát nevalorizovala všetky dôchodky a príjemcom vyplatila len jednorázovo 5 000 rubľov (asi 71 eur). Uvažuje, že obmedzí výplaty dôchodkov tým ľuďom, ktorí si privyrábajú. S navýšením povinného počtu odpracovaných rokov na priznanie nároku na dôchodok ale podľa poľského denníka Rzeczpospolita ruské ministerstvo práce nepočíta.

Vek odchodu do dôchodku je v Rusku najnižší v Európe (55 rokov pre ženy a 60 rokov pre mužov).

Podľa ruského štatistického úradu Rosstat je medzi 146,8 milióna Rusmi 45,7 milióna dôchodcov. A ich počet sa z roka na rok zvyšuje. V roku 2011 ich bolo ešte o štyri milióny menej.

Priemerný ruský dôchodok patrí k najnižším v Európe. Začiatkom roku 2017 predstavoval 12,4-tisíca rubľov (asi 180 eur). Jeho reálna hodnota sa od roku 2015 znižuje, vlani to bolo len 96,6-percenta roka predchádzajúceho, píše Rzeczpospolita.

460 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Rusko #Dôchodcovia