Americká armáda zakázala svojim vojakom v Japonsku alkohol

Americká armáda zakázala do odvolania konzumáciu alkoholu všetkým svojim vojakom slúžiacim v Japonsku.

20.11.2017 08:45
debata (11)

Ide o reakciu na nedeľnú smrteľnú cestnú nehodu na Okinawe, ktorej účastníkom bol silno opitý americký vojak. Podľa armádneho vyhlásenia majú americkí vojaci na Okinawe tiež zákaz vychádzať z kasární.

V nedeľu popoludní zabil dvadsaťjedenročný vojak 61-ročného Japonca, keď silno opitý riadil kamión. Japonec išiel v ľahkej dodávke. Podľa policajného testu mal Američan v krvi trojnásobok množstva alkoholu, ktoré je v Japonsku vodičom povolené.

Nedeľný incident pravdepodobne znásobí výhrady Japoncov k prítomnosti Američanov na Okinawe.

Šéf vládneho úradu Jošihide Suga na tlačovej konferencii povedal, že japonské ministerstvá obrany a zahraničných vecí dôrazne požiadali velenie amerických síl v Japonsku aj americké veľvyslanectvo o zvýšenie disciplíny v amerických jednotkách. Americký veľvyslanec William Hagerty vyjadril sústrasť a za incident sa ospravedlnil.

Vlani vzniesol protest premiér Šinzó Abe u vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, keď zamestnanec americkej základne zabil na Okinawe mladú japonskú ženu. Súd s týmto mužom ešte neskončil.

Prítomnosť americkej armády na Okinawe je dlhodobo príčinou kritiky zo strany obyvateľov ostrova v okolí kasární. Sťažujú sa na hluk, znečistenie a tiež zvýšenú kriminalitu.

Americké jednotky sú v Japonsku na základe zmluvy, ktorá USA zaväzuje k zaisteniu bezpečnosti súostrovia. Na Okinawe, ktorá leží asi 1 600 kilometrov juhozápadne od Tokia, je rozmiestnených približne 30 000 amerických vojakov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #armáda #alkohol