Dva ploty, dva scenáre

Zatiaľ čo v Európskej únii je prednosťou voľný pohyb osôb a tovaru v rámci bezhraničného schengenského priestoru, východne od neho sú hraničné bariéry skutočnosťou. Vlastne nie tak celkom.

20.11.2017 08:55
Arsenij Jaceňuk Foto:
Arsenij Jaceňuk ešte ako ukrajinský premiér počas návštevy časti plánovanej Steny.
debata (6)

Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) postaví Rusko na hraniciach Krymu s Ukrajinou plot dlhý 49,5 kilometra za celkovú sumu 212,9 milióna rubľov (asi 3 milióny eur).

Podľa agentúry RIA Novosti má „zaistiť bezpečnosť obyvateľov polostrova, ako aj turistov“. Na druhej strane Ukrajina už od jesene 2014 buduje tzv. Jaceňukov plot, známy ako projekt Stena. Má mať takmer 2 000 kilometrov na hranici s Ruskom. Stalo sa tak po tom, čo v referende rozhodli občania polostrova o pripojení k Rusku. Ukrajinský expremiér Jaceňuk, ktorý stavbu Stena s veľkou pompou odštartoval, ju preto odôvodňoval „reakciou na obavy pred ďalšími zásahmi zo strany Ruska“.

Zatiaľ čo ruský asi dva metre vysoký plot má byť hotový do prvej polovice budúceho roku, ten ukrajinský, viac ako o meter vyšší, má zatiaľ, ako informovala ukrajinská televízna relácia Naši groši (Naše peniaze) iba šesť kilometrov v Černihovskej oblasti.

Aj keď jeho financovanie ide zo štátnej pokladnice, spomínaný úsek zaplatila Svetová banka. Celkove sa však za dva roky, väčšinou za prípravné práce, zaplatilo už 680 miliónov hrivien (viac ako 21,5 milióna eur), čo je iba osem percent z celkovej sumy nákladov na výstavbu. Iba štyri stavebné stroje značky Triton stáli 60 miliónov hrivien, a ďalšie peniaze pohltili opravy kasární pohraničníkov firmou Favorit, ktorá patrí rodine poslanca parlamentu Borislava Rozenblata.

Ďalších 50 miliónov získalo 11 firiem, ktorých vlastníkmi sú opäť poslanci parlamentu, ale aj sudcovia či známi ukrajinskí podnikatelia. Pre podozrenie z rozkrádania zverených financií vo výške 16,6 milióna hrivien (skoro 527-tisíc eur) je za mrežami už viacero úradníkov. Pritom podľa zistenia relácie Naši groši o zahraničných investíciách na stavbu rozhoduje za zatvorenými dverami a na základe utajovaných kritérií Štátna pohraničná služba. Jedine ona prideľuje zákazky jednotlivým záujemcom.

„Podľa projektu má štátnu hranicu tvoriť tri metre hlboká priekopa, za ňou dvojmetrový násyp, následný zoraný päť metrov široký pás, v jeho susedstve asfaltová cesta a za ňou plot s kamerami a každých 20 kilometrov pozorovateľské veže,“ cituje Olega Sloboďana, tlačového tajomníka ukrajinskej Štátnej pohraničnej služby, ukrajinský portál Obozrevatel.

O kvalite doteraz vybudovaného hraničného komplexu hovorí svedectvo Viačeslava Zadorenka, starostu obce Kazačja Lopaň v Charkovskej oblasti.

„Na niektorých miestach neodolal plot záujmu divých prasiat,“ cituje starostu televízny program Vesti. Ako pripomenul, je to na úseku v susedstve ich obce, ktorý je „ukážkový“. „Vodia sem delegácie poslancov aj novinárov. Vyriešili vraj otázku kontrabandu s mäsom či so slaninou, ale aj problém s ilegálnymi utečencami. A pritom stačí zájsť o niečo ďalej, smerom k Zoločevu, kde už niet priekopy ani plota, a môže korzovať cez hranicu, kto len chce,“ cituje Zadorenka aj portál Obozrevatel.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plot #pohraničie #Ukrajina