Miliardár Soros odmietol obvinenia, ktoré proti nemu vznáša Orbán

Americký miliardár maďarského pôvodu George Soros ostro odmietol útoky, ktoré proti nemu vedie maďarská vláda na čele s premiérom Viktorom Orbánom. Označil ich za "lži a prekrúcanie", ktorých cieľom je vytvárať falošného vonkajšieho nepriateľa.

20.11.2017 09:41
debata (43)

Sorosove názory sa zásadne rozchádzajú s postojmi Orbánovej vládnucej strany Fidesz, predovšetkým pokiaľ ide o problematiku migrácie. Finančník a uznávaný filantrop sa ohradil voči výpadom maďarského vedenia vôbec prvýkrát. Vo vyhlásení uviedol, že Budapešť „podnecuje protimoslimské nálady a používa antisemitské trópy (prirovnania) pripomínajúce 30. roky (minulého storočia).“

Dôrazne pritom odmietol tvrdenie Orbánovej vlády, že chce do Európy priviesť každým rokom milión migrantov, prinútiť ich, aby sa usídlili v krajinách Európskej únie, a každému zaplatiť tisíce eur.

Viktor Orbán opakovane hovoril o tom, že neziskové organizácie, ktoré George Soros založil, sa snažia zničiť Európu. Záznam je z apríla 2017.

Orbán predminulú nedeľu oznámil, že budúci rok bude opäť viesť svoju stranu v parlamentných voľbách a bude sa usilovať o tretí premiérsky mandát. Vo svojom prejave okrem iného uviedol, že bojuje proti „globalizácii“ názorov, ktoré ohrozujú kresťanské národy EÚ a ich morálne základy. Z toho opäť obvinil Sorosa.

Nadácia amerického miliardára okrem iného prispieva aj organizáciám, ktoré pomáhajú utečencom. „Niektoré krajiny v Európe sa rozhodli prekročiť kresťanstvo a svoj vlastný národný charakter,“ vyhlásil maďarský premiér. „Chcú vstúpiť do postkresťanskej, postnárodnej éry,“ dodal. Podľa Orbána je súčasťou Sorosovho plánu zvrhnúť v Európe vlády obhajujúce národné záujmy, teda aj tú maďarskú.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #George Soros