Irak: Súd rozhodol, že kurdské referendum bolo protiústavné

Najvyšší federálny súd v Iraku v pondelok rozhodol, že referendum o kurdskej nezávislosti je protiústavné a že výsledky hlasovania sú neplatné, povedal hovorca súdu.

20.11.2017 10:09
Referendum v Kurdistane Foto: ,
Kurdi hlasujúci v meste Kirkúk počas septembrového referenda o nezávislosti Kurdistanu na severe Iraku.
debata (4)

Väčšina Kurdov hlasovala za odtrhnutie od Iraku v referende, ktoré sa uskutočnilo 25. septembra a ktorému odporovala ústredná vláda v Bagdade a susednom Turecku a Iráne, štátoch, ktoré majú svoje vlastné kurdské menšiny.

Súd je zodpovedný za riešenie sporov medzi ústrednou vládou Iraku a regiónmi vrátane Kurdistanu. Proti verdiktu sa nemožno odvolať.

„Federálny súd vydal rozhodnutie, podľa ktorého považuje referendum kurdského regiónu za neústavné a toto rozhodnutie je konečné,“ povedal hovorca. „Sila tohto rozhodnutia by teraz mala zrušiť všetky výsledky referenda.“

Súdny dvor už 6. novembra rozhodol, že žiadny región alebo provincia sa nemôže odtrhnúť a krajská vláda v Kurdistane minulý týždeň povedala, že tento výrok bude rešpektovať.

Iracké vládne sily a Populárne mobilizačné sily podporované Iránom začali 16. októbra prekvapujúcu ofenzívu. Vládne sily dokázali získať späť kontrolu nad ropným mestom Kirkúk a inými spornými územiami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Irak #ústava #Kurdistan #referendum o nezávislosti