Trump: USA opäť zaradí KĽDR na zoznam podporovateľov terorizmu

Spojené štáty opäť začlení KĽDR na zoznam krajín podporujúcich terorizmus. V pondelok to podľa agentúry Reuters oznámil americký prezident Donald Trump.

20.11.2017 20:27 , aktualizované: 22:07
debata (7)

Ten tiež uviedol, že nové sankcie proti Severnej Kórei ministerstvo financií, ktoré má odvetné opatrenia na starosti, vyhlási v utorok.

Na zozname štátov podporujúcich terorizmus teraz figurujú Irán, Sudán a Sýria, KĽDR z neho bola vyškrtnutá v roku 2008. Spojené štáty Severnú Kóreu z čiernej listiny vyradili za vlády prezidenta Georgea Busha mladšieho, keď Pchjongjang dočasne umožnil medzinárodnú kontrolu svojho jadrového programu. Od tej doby ale Severná Kórea spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom opäť zastavila.

O opätovnom zaradení KĽDR na zoznam sa dlhodobo špekuluje a aj americkí činitelia v posledných týždňoch tvrdili, že to Trump administratíva zvažuje. Medzi Washingtonom a Pchjongjangom panuje vyhrotené napätie, ktoré vyvolali severokórejske skúšky balistických striel a v septembri pokusný jadrový výbuch.

Odkaz Kim Čong-unovi

Kým vyhlasovanie sankcií prislúcha Ministerstvu financií, prípadne Kongresu, o zaradenie do zoznamu štátov podporujúcich terorizmus rozhoduje ministerstvo zahraničia. Aby mohla byť KĽDR na čiernu listinu opäť zanesená, musí minister zahraničia Rex Tillerson dospieť k záveru, že krajina opakovane podporila medzinárodný terorizmus, poznamenal portál The Hill.

Tillerson v pondelok podľa AP vyhlásil, že zaradenie KĽDR na zoznam je ďalším z krokov, ktorých cieľom je vystupňovať tlak na Pchjongjang. Dodal, že nové sprísnenie amerických odvetných opatrení je odkazom severokórejskému vodcovi Kim Čong-unovi, že bez ochoty k diplomatickému riešeniu sa všetko ešte viac vyhrotí.

Americký šéf diplomacie od zaradenia KĽDR na čiernu listinu očakáva, že to ostatné krajiny môže odradiť od spolupráce so Severnou Kóreou. V tejto súvislosti spomenul Sudán, ktorý sa rozhodol prestať od Pchjongjangu nakupovať zbrane.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #KĽDR #Donald Trump #Rex Tillerson