Liberáli vzali v Berlíne Jamajke žltú

Muž, ktorý mal šancu stať sa ministrom financií najsilnejšej ekonomiky Európy, to v noci na pondelok vzdal. "Je lepšie nevládnuť, než vládnuť nesprávne," vyhlásil Christian Lindner (38), líder nemeckých liberálov (FDP) a oznámil, že jeho strana po štyroch týždňoch opúšťa rokovania o vytvorení koalície s konzervatívnym blokom CDU/CSU úradujúcej kancelárky Angely Merkelovej a Zelenými.

21.11.2017 12:00
Christian Lindner Foto: ,
Líder FDP Christian Lindner.
debata (5)

Mladý politik, ktorého fotogenická tvár s trojdňovým strniskom pred septembrovými voľbami sebavedome hľadela z takmer všetkých plagátov FDP, bola tentoraz bledá a unavená. V rukách držal papier s vyhlásením, ale nepozeral sa doň. „Nie sme ochotní a schopní prevziať zodpovednosť za ducha výsledkov vyjednávaní. Dokonca sme presvedčení, že mnohé z diskutovaných opatrení by boli škodlivé. Boli by sme nútení vzdať sa presvedčenia, za ktoré sme roky bojovali,“ citoval ho portál Spiegel.de.

„Strana jedného muža“, ako FDP označuje denník Frankfurter Allgemeine, vďačí svojmu lídrovi za to, že jej umožnil zabudnúť na traumu z roku 2013. Vtedy s biednym ziskom 4,8 percenta hlasov sa prvý raz od druhej svetovej vojny do parlamentu nedostala.

Vedenie prevzal po tomto debakli ako 34-ročný. Pri budovaní svojho tímu stavil na mladých a ženy. V straníckom programe kládol dôraz na zvýšenie výdavkov na školstvo, zníženie daní, digitalizáciu a tvrdší postoj k imigrantom. Liberálov znova postavil na nohy a vďaka jedenástim percentám voličských hlasov ich vrátil do pozície jazýčka na váhach, ktorý sa v minulosti prikláňal raz k CDU/CSU a inokedy k sociálnym demokratom.

Tentoraz však pre rekordné straty dvoch najväčších strán bola situácia zložitejšia. Keď Lindner prijal pozvanie od úradujúcej kancelárky na vyjednávania o spojenectve, musel sa zmieriť s tým, že koalícia bude musieť mať farby jamajskej vlajky, lebo Merkelovej „čierni“ konzervatívci potrebujú k parlamentnej väčšine popri „žltých“ liberáloch aj stranu Zelených. A práve so stredoľavicovými Zelenými má FDP najväčšie rozpory, či už v environmentálnych otázkach, alebo v prístupe k prisťahovalcom.

Uplynulú nedeľu večer Lindner stanovil ako hraničný termín. „Ak to dovtedy nespravíme, celá vec je mŕtva,“ povedal pred začatím víkendového kola rokovaní. Kým Merkelová i lídri Zelených optimisticky avizovali, že dohoda je na dosah, liberáli to popierali a tvrdili, že otvorených otázok zostáva takmer 120.

Ktorá z nich bola tou osudovou, že pre ňu politici FDP opustili rokovací stôl, o tom sa nemecké médiá iba dohadujú. Podľa nemenovaného politika Merkelovej bloku povestnou poslednou kvapkou neboli plánované opatrenia proti klimatickým zmenám, ale horúca prisťahovalecká téma. CDU/CSU a Zelení podľa neho dosiahli kompromis v otázke imigrácie a spájania rodín uchádzačov o azyl. „Ihneď, ako sa to ľudia z FDP dozvedeli, ušli preč,“ povedal pre Spiegel.de anonymný informátor.

Chcela FDP vycúvať už pred víkendom?

Nádejní partneri, ktorí dostali košom, teraz logicky zvaľujú všetku vinu na FDP. Kým politici CDU/CSU to robia diplomatickými formuláciami, lídri Zelených si servítku pred ústa nekladú. Spolupredseda environmentálnej strany Cem Özdemir, o ktorom sa hovorilo ako o pravdepodobnom budúcom šéfovi diplomacie, tvrdí, že jeho tím bol pripravený pristúpiť na kompromisy, pričom dohoda bola na dosah aj v takej citlivej záležitosti, ako je azylová a utečenecká politika.

Podľa neho FDP už pred víkendovým kolom rozhovorov bola rozhodnutá z koalície zvanej Jamajka vycúvať. „FDP, žiaľ, zostrelila jedinú možnú demokratickú konšteláciu,“ citoval ho portál denníka Financial Times.

Lindner, ktorý má na nemeckej politickej scéne povesť hazardného hráča, podľa analýzy Deutsche Welle zjavne usúdil, že opustenie rokovacieho stola je pre FDP menej riskantné, než keby podstúpila priveľké ústupky v záujme vytvorenia novej vlády.

Táto kalkulácia mohla vychádzať aj z trendu rastúcich preferencií pred septembrovými voľbami. Či by v predčasných voľbách liberáli opäť úspešne bodovali, však vôbec nie je isté. „Je reálne možné, že voliči potrestajú Lindnera a FDP za to, že odmietli splniť svoju úlohu pri vytvorení koaličnej vlády, ktorú si po voľbách väčšina želala,“ poznamenal portál DW.de.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #FDP #zostavovanie koalície