Predseda nemeckého Spolkového snemu vyzýva strany, aby urobili ústupky

Predseda Spolkového snemu Wolfgang Schäuble na úvod zasadnutia nemeckého parlamentu vyzval politické strany na ochotu pristúpiť na kompromis v záujme vytvorenia novej nemeckej vlády.

21.11.2017 13:50
debata

Povolebná situácia v Nemecku sa ocitla v slepej uličke po tom, čo skrachovali sondážne rokovania štyroch strán (CDU/CSU, slobodných demokratov FDP a Zelených) o možnosti vytvoriť koaličnú vládu, a sociálni demokrati (SPD) odmietli zotrvať v doterajšej koalícii s CDU kancelárky Angely Merkelovej a CSU.

Podľa Schäubleho, ktorý je členom CDU, je nevyhnutné uvedomiť si „ťažké balansovanie, ktoré znamená pre všetkých, ktorí nesú politickú zodpovednosť, urobiť kompromisy čiastočne aj vo vlastných volebných programoch“. „Neznamená to žiadny pád ani prejav slabosti,“ zdôraznil.

„Európa potrebuje Nemecko schopné konať. Reakcie zo zahraničia ukazujú, že Európa a mnoho ďalších krajín vo svete na nás čakajú,“ upozornil zároveň predseda Spolkového snemu.

Šéf kancelárskeho úradu Peter Altmaier, ktorý je tiež členom CDU a označujú ho za kancelárkinu pravú ruku, prostredníctvom televíznej stanice ZDF vyzval politické strany, aby sa v nasledujúcich troch týždňoch rozhodli, či sú schopné vytvoriť stabilný kabinet a dostať tak krajinu z patovej politickej situácie.

„Musíme v nadchádzajúcich troch týždňoch dospieť k situácii, keď bude jasné, či je možné vytvoriť stabilnú vládu na základe výsledku týchto volieb,“ konštatoval Altmaier. Politické strany by podľa neho mali podporiť výzvu prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, aby prejavili zodpovednosť a spojili sa pre vytvorenie vlády.

SPD trvá na tom, že do koalície nepôjde

Predsedníčka frakcie SPD v Spolkovom sneme Andrea Nahlesová ráno televízii ZDF povedala, že si vie predstaviť tolerovanie menšinovej vlády vedenej unionistami. „Záleží na tom, či o tom musíme hovoriť teraz. Mali by sme hovoriť o tom, ako vytvoriť proces, ktorý našu krajinu privedie k novej, stabilnej vláde.“ Tento proces potom podľa nej môže vyústiť do menšinového kabinetu.

Pokiaľ ide o možnosť nových volieb, Nahlesová povedala: „To nikto naozaj nechce … Avšak napriek tomu je to jedna z možností, ktorým sa nebudeme vyhýbať.“ Následne potvrdila, že platí doterajšie rozhodnutie sociálnych demokratov nevytvoriť znova s ​​CDU a CSU takzvanú veľkú koalíciu.

Predseda slobodných demokratov (FDP) Christian Lindner, ktorý v noci na pondelok oznámil krach koaličnej sondáže, v interných straníckych novinách odchod z rozhovorov obhajoval. Podľa neho na rokovacom stole nakoniec v podstate ležalo „neambiciózne pokračovanie kurzu veľkej koalície“ prešpikované početnými želaniami Zelených.

„Pre to nemôžeme a nechceme byť k dispozícii,“ zdôraznil Lindner. Zopakoval pritom, že „štyria partneri neboli schopní dospieť k spoločnej myšlienke utvárania krajiny a k spoločnému základu dôvery“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #FDP #zostavovanie koalície