Ukrajina vyhostila bieloruského diplomata

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyhostilo z krajiny jedného z bieloruských diplomatov, ktorý už krajinu opustil. Kyjev tak reagoval na obvinenia bieloruskej tajnej služby KGB, podľa ktorej v Minsku vznikala špionážne sieť, ktorú riadil jeden z ukrajinských diplomatov. Novinárom to oznámila hovorkyňa ukrajinskej ministerstva Marjana Becaová.

21.11.2017 14:29
Belarus Ukraine Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko na archívnom zábere.
debata (18)

Bieloruská KGB v pondelok obvinila spravodajcu ukrajinského rozhlasu v Minsku Pavla Šarojka, že vytváral špionážnu sieť z miestnych občanov, ktorí za odplatu pre neho zbierali informácie ohľadom armády a politiky. Činnosť podľa rozviedky riadil jeden z diplomatov z ukrajinského veľvyslanectva, ktorého Minsk následne vyhlásil za nežiaducu osobu. Šarojko sa údajne priznal, že je v skutočnosti plukovníkom rozviedky ukrajinského ministerstva obrany, čo však ukrajinská rozviedka v pondelok odmietla.

„Ministerstvo zahraničia Ukrajiny sa na základe princípu reciprocity rozhodlo vyhostiť z krajiny predstaviteľa veľvyslanectva Bieloruska. Ten už krajinu opustil,“ cituje denník Ukrajinská pravda hovorca ministersterky Becaovej. Podľa nej išlo o prvého tajomníka veľvyslanectva v Kyjeve, jeho meno však nespresnila.

Podľa agentúry Reuters incident zvyšuje tlak na bielorusko-ukrajinské vzťahy, ktoré už tento rok negatívne poznačili spoločné rusko-bieloruské vojenské manévre. Tie sa konali aj na bieloruskom území.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #diplomati #Ukrajina #bieloruská KGB