Africký dinosaurus neumrie v úrade

Trvalo mu to týždeň. Autoritársky prezident Zimbabwe, 93-ročný Robert Mugabe, sa týždeň po tom, čo ho armáda držala v domácom väzení, rozhodol odstúpiť. Urobil tak až po tom, čo poslanci parlamentu začali proces jeho odvolania.

21.11.2017 19:34
Zimbabwe, Harare Foto: ,
Výbuch radosti v Harare po rezignácii Roberta Mugabeho.
debata (10)

Mugabeho rezignáciu oznámil v utorok podvečer šéf parlamentu Jacob Mudenda, keď dostal od Mugabeho rezignačný list. Medzi poslancami i v uliciach hlavného mesta vzápätí vypukli búrlivé oslavy.

Mugabeho vyzývali na odchod tisíce protestujúcich ľudí. Niektorí ho plagátmi posielali odpočívať, ďalší mu odkazovali, že Zimbabwe nikdy nebude jeho kolónia. Mugabe vládol v krajine nepretržite od vyhlásenia nezávislosti v roku 1980. A hoci obyvatelia Zimbabwe po pozemkovej reforme na prelome tisícročí výrazne schudobneli, bývalý prezident a jeho rodina sa na nedostatok sťažovať nemôžu – majetky majú v Južnej Afrike, Botswane, Dubaji i v Malajzii.

Mugabe bol najstaršou hlavou štátu na svete a k rozhodnutiu odísť z úradu mu „pomohla“ armáda, ktorá od minulého týždňa dočasne prevzala moc a Mugabeho držala v domácom väzení. Mugabe napriek tlaku armády i vládnej strany dlho odmietal odstúpiť. Urobil tak až vtedy, keď mu hrozila potupa odvolania parlamentom.

Odvolávali ho pre porušenie ústavy

Armáda i tamojší politici sa snažili vyhnúť tomu, aby bol odchod Mugabeho vnímaný ako vojenský prevrat. „Mugabe je známy ako hrdina boja za nezávislosť, a napriek obrovskej škode, ktorú spôsobil svojej krajine, je uctievaný v mnohých afrických štátoch. Armáda pochopila, že ak by mu ublížila, prinieslo by to hnev,“ citoval britský denník Guardian miestneho opozičného politika Davida Coltarta.

Akákoľvek nová vláda v Zimbabwe by mala problém získať v zahraničí pomoc a podporu pri obnove ekonomiky, ak by proces mocenskej výmeny bol označený na neústavný, či nová vláda za nelegitímnu.

Mugabeho, ktorý v uplynulých rokoch spôsobil hospodársky úpadok krajiny, parlament odvolával pre porušovanie ústavy. „Hlavné obvinenie sa týka toho, že dovolil svojej žene uzurpovať si ústavné právomoci, hoci nemala právo riadiť vládu,“ citovala BBC poslanca za vládnu stranu Paula Mangwanu. Vládna strana už predtým vylúčila zo svojich radov Mugabeho ženu Grace, ktorá sa usilovala o nástupníctvo po svojom mužovi.

Za Mugabeho nástupcu bol však dlho považovaný viceprezident Emmerson Mnangagwa, tiež veterán vojny za nezávislosť. Mugabe ho však nedávno odvolal. Práve to vyvolalo odpor v radoch veteránov vojny za nezávislosť a viedlo k rozhodnutiu armády dočasne prevziať moc. Mugabeho odstúpením sa tak otvára cesta k moci pre Mnangagwu, ktorý kedysi aj ako šéf tajnej polície pomáhal Mugabemu udržať si moc. Opozícia zatiaľ vyzýva na vytvorenie dočasnej vlády, ale aj na slobodné prezidentské voľby pod dohľadom medzinárodných pozorovateľov. Prezidentské voľby boli plánované na leto budúceho roka, či sa však uskutočnia v tomto termíne, nie je zatiaľ jasné.

Text z agentúry sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #Robert Mugabe #abdikácia