Poľsko usmernenie EK o pralese dodržiava, tvrdí minister

Poľsko vždy dodržiavalo a naďalej bude dodržiavať pokyny Európskej komisie týkajúce sa chráneného Bielovežského pralesa na východe krajiny. Vyhlásil to poľský minister životného prostredia Jan Szyszko v reakcii na pondelkové rozhodnutie súdneho dvora Európskej únie o tom, že Varšava musí prestať v lese rúbať, inak jej hrozí veľká pokuta.

21.11.2017 17:35
Bialowiežský prales, Poľsko Foto: ,
Bielovežský prales v Poľsku ohrozuje výrub.
debata (1)

Szyszko dodal, že jeho vláda odpovie Európskej komisii v požadovanej lehote 15 dní. Poľsko podľa neho v lese nerúbe, ale iba vykonáva práce na zaistenie verejnej bezpečnosti.

Z lesa sa však podľa riaditeľa lesov Konrada Tomaszewského stiahla ťažká technika. Lesníci budú ale pokračovať v práci za pomoci píl.

Bielovežský prales na poľsko-bieloruskom pomedzí je posledným pôvodným pralesom na európskom kontinente a je zaradený na zozname svetového dedičstva UNESCO. Súdny dvor Európskej únie v pondelok uviedol, že Poľsko v lese musí okamžite prestať rúbať, alebo zaplatí každý deň pokutu 100 000 eur.

Poľská vláda už koncom júla vyhlásila, že masívny výrub v pralese zastaviť nemieni, hoci jej to nariadil Súdny dvor Európskej únie v predbežnom opatrení. Podľa Szyszka sa rúbe len v záujme ochrany lesa pred lykožrútom.

Szyszko v utorok tiež na tlačovej konferencii uisťoval, že „Poľsku žiadna pokuta nehrozí“, pretože „zákon dodržiava na 100 percent“. Dodal, že do lesa často pozýval vedcov, ekológov i zahraničných diplomatov, aby im situáciu vysvetlil na mieste.

Súdny dvor EÚ má posudzovať žalobu Európskej únie na Poľsko kvôli výrub v Bialowiežskom pralese 12. decembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #Bielovežeský les