Britské médiá: Londýn je ochotný za podmienky brexitu zaplatiť viac

Ministri britskej vlády sa podľa BBC v pondelok zhodli na potrebe ponúknuť Európskej únii za urovnanie financií v rámci takzvaného brexitu viac peňazí, než predtým ohlásených 20 miliárd libier. Denník The Times odhaduje, že účet za odluku s úniou sa môže až zdvojnásobiť, pričom takéto špekulácie doteraz vláda odmietala. Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že Londýn je pripravený postúpiť na rozhovory o budúcom vzťahu s EÚ.

21.11.2017 19:15
debata (1)

Na rokovaní kabinetu v pondelok večer podľa The Times niektorí konzervatívci na Mayovú apelovali, aby od vylepšenia ponuky upustila vo svetle oslabenia pozície nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorej vyjednávania o novej nemeckej vláde v pondelok stroskotali. Konzervatívny poslanec Jacob Rees-Mogg podľa médií povedal, že by bolo „hlúpe“ ponúknuť viac peňazí vo chvíli, keď „Merkelová potrebuje uistiť nemeckých voličov, že nebudú musieť platiť za prípadný odchod Británie bez dohody“.

Londýn dostal od predsedu Európskej rady Donalda Tuska na finalizáciu rozvodového účtu a plánu v otázke hranice s Írskom čas do začiatku decembra. V polovici decembra potom má o britskej ponuke rozhodnúť summit európskych lídrov, ktorý môže prípadne posunúť vyjednávania o brexite do fázy rozhovorov o budúcich obchodných vzťahoch.

Na tento pokrok je Londýn pripravený, povedala podľa agentúry Reuters Mayová. Jej ministri vraj k zvýšeniu finančnej ponuky pre Brusel privolili práve za podmienky, že Brusel a Londýn sa „spoločne vrhnú“ na rozhovory o obchode a ďalších podmienkach vystúpenia z únie, napísala britská verzia webu HuffPost. Britská vláda podľa neho dala ministrovi pre brexit Davidovi Davisovi súhlas na predloženie vylepšenej ponuky.

Finančné vyrovnanie je „hlavným kameňom úrazu“

Podľa EÚ musí Británia pred vystúpením zaplatiť za finančné záväzky pochádzajúce z predchádzajúcich spoločných rozhodnutí dvadsaťosmičky. Určité povinnosti v tomto smere Londýn uznáva a Mayová v lete vo Florencii výšku záväzkov vyčíslila na 20 miliárd libier. Jej vláda sa teraz zrejme dohodla túto sumu zvýšiť, výsledná podoba je však stále nejasná. Ako povedal BBC zdroj blízky premiérke, postojom Británie zostáva, že „v rokovaniach s EÚ nie je nič dohodnuté, kým nie je dohodnuté všetko“.

Výška „rozvodového vyrovnania“ je podľa BBC momentálne hlavným kameňom úrazu stagnujúcich rozhovorov o brexite. Bývalý konzervatívny minister a súčasný poslanec Robert Halfon BBC povedal, že taká vysoká suma, o akej sa momentálne špekuluje, bude pre britskú verejnosť neprijateľná.

„Ak začneme vyhlasovať, že zaplatíme Európskej únii 40 až 50 miliárd libier, myslím, že verejnosť sa z toho zblázni, ľudia budú od zlosti bez seba,“ uviedol Halfon aj s ohľadom na to, že britský parlament má v stredu prerokovávať úsporné opatrenia.

Vytvorenie dohody medzi Londýnom a Bruselom je podľa Davisa najpravdepodob­nejším vyústením terajších rozhovorov. Davis zároveň povedal, že vláda je pripravená aj na možnosť nedohody.

„Dosiahnutie dohody s Európskou úniou nie je len zďaleka najpravdepodob­nejším výsledkom, je to tiež najlepší možný výsledok pre našu krajinu,“ povedal Davis počas prejavu v Londýne. „Myslím, že by nebolo v záujme ani jednej strany, aby sme nemali dohodu. Ale ako pre zodpovednú vládu je pre nás dôležité pripraviť sa na všetky možnosti,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Veľká Británia #Brexit