USA uvalili nové sankcie na KĽDR, aj na čínske subjekty

Spojené štáty oznámili nové obchodné sankcie proti Severnej Kórei. Zacielené sú na štyri čínske firmy a jedného Číňana a tiež na severokórejské obchodnej firmy či lode, informovala agentúra AP.

21.11.2017 21:40
debata (5)

USA uvalili sankcie na štyri čínske obchodné spoločnosti a jedného Číňana, ktorí s KĽDR vykonávali obchodmi vo výške stoviek miliónov dolárov. Ďalej sa sankcie vyhlásené ministerstvom financií USA vzťahujú na šesť severokórejských prepravných a obchodných spoločností a 20 lodí. Jedna severokórejská spoločnosť, na ktorú sa nové sankcie vzťahujú, dodávala pracovníkov do zahraničia a podľa agentúry Reuters pôsobila v Číne, Rusku, Kambodži a Poľsku.

Sankcie sú súčasťou úsilia o narušenia financovania jadrového a raketového programu krajiny, ktorú americký prezident Donald Trump v pondelok vrátil na zoznam štátov podporujúcich terorizmus.

Ministerstvo financií uviedlo, že sankcie zasiahnu obchod v celkovom objeme 750 miliónov dolárov, realizovaný medzi Čínou a KĽDR. Minister financií Steven Mnuchin zdôraznil, že Spojené štáty sú odhodlané „maximalizovať tlak“ zacielený na odstrihnutie Severnej Kórey od vonkajších zdrojov obchodu a príjmov. Sankcionované subjekty takisto nesmú držať americké aktíva alebo obchodovať s Američanmi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR