Libanonský premiér Harírí je späť vo vlasti, svoju rezignáciu odložil

Harírí 4. novembra rezignoval z Rijádu a podľa niektorých libanonských kruhov ho k tomu prinútila Saudská Arábia.

22.11.2017 07:27 , aktualizované: 14:31
debata

Odstupujúci libanonský premiér Saad Harírí sa po viac ako dvoch týždňoch vrátil domov. Politik do Libanonu priletel v utorok v noci z Cypru, kde sa stretol s prezidentom Nikosom Anastasiadisom.

Po príchode do krajiny sa išiel pomodliť k hrobu svojho otca, bývalého premiéra Rafíka Harírího, ktorý zahynul pri bombovom atentáte v roku 2005, a následne sa vrátil do svojho domu v centre Bejrútu. Ako informuje agentúra AP, Harírí sa v stredu zrejme zúčastní na oslavách Dňa nezávislosti v hlavom meste.

Saad Harírí po prílete do Libanonu. Foto: SITA/AP, Hussein Malla
hariri Saad Harírí po prílete do Libanonu.

Odložil svoju rezignáciu

Harírí vo vyhlásení prenášanom libanonskou televíziou povedal, že ho prezident Michel Aún požiadal, aby odstúpenie znovu zvážil. Harírí 4. novembra rezignoval z Rijádu a podľa niektorých libanonských kruhov ho k tomu prinútila Saudská Arábia.

„Predložil som prezidentovi Aúnovi rezignáciu a on ma požiadal, aby som s tým počkal a poskytol priestor ďalšiemu dialógu o jej dôvodoch aj o politických súvislostiach. Vyhovel som tomu,“ povedal Libanonský premiér Harírí.

„V tejto kritickej dobe náš národ potrebuje, aby všetci vynaložili mimoriadne úsilie na jeho ochranu pred nebezpečenstvom a výzvami,“ uviedol Harírí vo vyhlásení. Zopakoval pritom, že Libanon musí zostať v regionálnych sporoch neutrálny a vyvarovať sa všetkého, čo ohrozuje jeho vnútornú stabilitu a vzťahy k arabským štátom.

Premiér bol od 3. novembra v Saudskej Arábii, cez víkend pricestoval do Francúzska a po krátkej utorkovej zastávke v Egypte sa vrátil do Bejrútu. V libanonskej metropole sa zúčastnil na oslavách 74. výročia získania nezávislosti Libanonu od Francúzska a hneď po prílete sa pomodlil nad hrobom svojho otca Rafíka Harírího.

Rezignáciu v prejave z Rijáde odôvodnil obavami o život. Povedal, že atmosféra v Libanone sa začína podobať tej, v ktorej bol v roku 2005 jeho otec, bývalý premiér, ktorého zavraždili.

Pripísal to rastúcemu vplyvu šiitského Hizballáhu a jeho spojencov Iránu na libanonskú politiku. To sa nepáči ani Saudskej Arábii, s ktorou Harírího rodinu spájajú početné zväzky. Premiér má tiež jej občianstvo. V Libanone sa špekulovalo, že Rijád z Harírího urobil rukojemníka vo svojom mocenskom spore s Teheránom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #Saudská Arábia #rezignácia #Bejrút #Saad Hariri