Podľa OSN KĽDR prenasledovaním dezertéra porušila prímerie

Zdravotný stav severokórejského vojaka, ktorý utrpel najmenej päť strelných zranení, sa výrazne zlepšil.

22.11.2017 08:08
vojak, kldr, korea Foto:
Vojaci KĽDR pri stíhaní svojho dezertujúceho kolegu.
debata (19)

Severná Kórea prenasledovaním svojho vojaka, ktorý pred týždňom zbehol do Južnej Kórey, porušila prímerie. Podľa agentúry Reuters to oznámilo Veliteľstvo OSN (UNC) v Soule, ktoré dohliada na dodržiavanie pokoja zbraniam medzi oboma znepriatelenými štátmi na Kórejskom polostrove.

Vojaci KĽDR pri stíhaní svojho dezertujúceho kolegu podľa UNC streľbou cez hranicu a tiež jej prekročením podmienky prímeria porušili. UNC tiež zverejnilo video, na ktorom je útek severekorejského vojaka zachytený.

Na zázname je podľa Reuters vidieť, ako vojak prešiel v terénnom voze severokórejské kontrolné stanovište, ale následne s autom uviazol zrejme v priekope. Zbeh preto z auta vyskočil a na juhokórejskú stranu utekal, kým severokórejskí vojaci boli len niekoľko metrov od neho. Reuters uviedol, že jeden z prenasledovateľov očividne na krátký čas prekročil hranicu do Južnej Kórey.

Zdravotný stav severokórejského vojaka, ktorý utrpel najmenej päť strelných zranení, sa výrazne zlepšil. Muž už nadobudol vedomie a dýcha bez pomoci prístrojov, naďalej ale potrebuje intenzívnu starostlivosť. Nemocnica vo vyhlásení tiež uviedla, že muž sa zdráha hovoriť a že vykazuje známky depresie.

Južná a Severná Kórea sú dodnes fakticky vo vojnovom stave. Vojna zo začiatku 50. rokov bola ukončená iba prímerím podpísaným roku 1953, mierová dohoda podpísaná nikdy nebola.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #dezertér