Trump sa postavil za kandidáta do Senátu, ktorý čelí obvineniam

Roy Moore čelí obvineniu dvoch žien z nevhodného sexuálneho správania sa.

22.11.2017 08:41
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump zdraví svojich priaznivcov po prílete do Palm Beach na Floride.
debata (9)

Americký prezident Donald Trump sa postavil za republikánskeho kandidáta na uvoľnené miesto v Senáte USA za štát Alabama Roya Moorea, ktorý čelí obvineniu dvoch žien z nevhodného sexuálneho správania sa. Trump podľa agentúry Reuters svoj postoj vysvetlil tým, že Moore obvinenia poprel a že nechce, aby sa do Senátu dostal Mooreov demokratický rival Dough Jones.

Krátko potom, čo Moorea ženy obvinili, Trump vyhlásil, že Moore by mal odstúpiť, ak sa skutočne daných skutkov dopustil. V stredu ale vyhlásil, že si v Senáte nepraje ďalšieho liberála. „A mimochodom, (Moore) všetko rozhodne popiera,“ dodal k obvineniam republikánskeho kandidáta.

Či Trump Moorea v kampani pred decembrovými voľbami nakoniec podporí, prezident neuviedol. Príslušné oznámenia chce urobiť v nadchádzajúcom týždni.

V primárkach porazil Strangea

Pred niekoľkými dňami dve ženy vypovedali, že asi pred 40 rokmi, v čase, keď im bolo 14 a 16 rokov, ich teraz sedemdesiatročný Moore obchytkával a pokúsil zviesť. Jedna zo žien uviedla, že sa vtedy bála, že ju znásilní. Moore všetky obvinenia odmietol a označil ich za špinavú politickú kampaň.

Moore, ktorý je známy pre svoje ultrakonzervatívne postoje a ako vyhlásený odporca homosexuálnych zväzkov, v minulosti pôsobil ako vysoko postavený sudca a prokurátor. V septembrových republikánskych primárkach, ktoré rozhodli o straníckom kandidátovi, porazil favorita establishmentu Luthera Strangea podporovaného Trumpom.

V konzervatívnej Alabame, kde nevyhral demokratický kandidát od roku 1992, bol Moore podľa prieskumov jasným favoritom volieb. Najnovšie prieskumy ale ukazujú na Jonesovo možné víťazstvo.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #sexuálne správanie #Senát USA #Roy Moore