Pri Japonsku sa zrútilo americké lietadlo s 11 ľuďmi na palube, osem zachránili

Lietadlo, ktoré havarovalo okolo 14:45 japonského času (06:45 SEČ), sa podľa AP zúčastnilo americko-japonského námorného cvičenia.

22.11.2017 09:50 , aktualizované: 12:56
C-2 Greyhound, lietadlo, usa Foto: ,
Transportné lietadlo C-2 Greyhound, ktoré v stredu havarovalo, sa využíva na prepravu nákladu vysokej dôležitosti.
debata (10)

Lietadlo amerického vojenského námorníctva s jedenástimi ľuďmi na palube sa zrútil do mora juhovýchodne od japonského ostrova Okinawa. Podľa americkej armády bolo osem ľudí nájdených živých a po ďalších troch sa stále pátra, informovala agentúra AP.

Stroj s 11 cestujúcimi a členmi posádky mieril na americkú lietadlovú loď Ronald Reagan, ktorá v súčasnosti operuje vo Filipínskom mori. „Loď Ronald Reagan vykonáva pátracie a záchranné operácie. Príčina nešťastia nie je známa,“ uviedla vo vyhlásení americká siedma flotila, ktorá má základňu v Japonsku.

Lietadlo, ktoré havarovalo okolo 14:45 japonského času (06:45 SEČ), sa podľa AP zúčastnilo americko-japonského námorného cvičenia. Japonský minister obrany Icunori Onodera novinárom povedal, že ho americké námorníctvo informovalo, že príčinou nešťastia mohli byť problémy s motorom.

Americkú siedmu flotilu tento rok v Tichomorí postihli už dve nešťastia, pri ktorých zahynulo 17 príslušníkov armády. Veliteľ flotily viceadmirál Joseph Aucoin bol následne zbavený funkcie.

V júni zahynulo sedem amerických námorníkov, keď sa v japonských vodách zrazil torpédoborec Fitzgerald a nákladná loď plávajúca pod filipínskou vlajkou. V auguste prišlo o život desať námorníkov pri nehode amerického torpédoborca ​​John McCain, ktorý sa pri Singapure zrazil s tankerom.

Transportné lietadlo C-2 Greyhound, ktoré v stredu havarovalo, sa využíva na prepravu nákladu vysokej dôležitosti, pošty a osôb medzi lietadlovými loďami a pobrežnými základňami. Lietadlo sa používa už viac ako 50 rokov a má ho nahradiť konvertoplán Osprey.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #Okinawa #Americká armáda #zrútenie lietadla