Veľká porota obžalovala útočníka z New Yorku z terorizmu

Sayfullo Saipov na konci októbra v New Yorku zabil prenajatou dodávkou osem ľudí a ďalších 12 osôb zranil.

22.11.2017 10:12
debata (1)

Veľká porota v Spojených štátoch z terorizmu obžalovala uzbeckého prisťahovalca Sayfulla Saipova, ktorý na konci októbra na newyorskom chodníku pre peších a cyklistov zabil prenajatou dodávkou osem ľudí a ďalších 12 osôb zranil. Vo vyhlásení to oznámilo americké ministerstvo spravodlivosti.

Saipova vyšetrovatelia obvinili z terorizmu 1. októbra, teda deň po útoku. V rovnaký deň si tiež formálne vypočul obvinenia, ktoré pred federálnym súdom na Manhattane vzniesla prokuratúra.

V americkom súdnom systéme ale hlavne v prípadoch federálnych zločinov rozhoduje o začatí procesu veľká porota, ktorá posudzuje, či je na to dostatok dôkazov. Veľká porota tak teraz dala súhlas, aby súdny proces mohol začať.

Trump chce pre neho trest smrti

Saipov čelí obžalobe, ktorá má 22 bodov. V ôsmich bodoch je obžalovaný z vraždy a v 12 z pokusov o vraždu, v jednom bode z poskytovania a pokusu o poskytovanie materiálnej podpory teroristickému hnutia Islamský štát a posledný bod sa potom týka zneužitia automobilu k útoku.

Saipov, ktorý pri utorkovej obžalobe nebol prítomný, vyšetrovateľom už skôr oznámil, že postupoval podľa návodu šíreného hnutím Islamský štát a že chcel zabiť čo najviac ľudí. Americký prezident Donald Trump chce, aby útočníkovi uložil súd trest smrti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #útok v New Yorku #Sayfullo Saipov #Veľká porota