Mladiča uznal súd za vinného z genocídy, odsúdili ho na doživotie

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) odsúdil bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča na doživotné väzenie za zločiny spáchané počas vojny v Bosne a Hercegovine v rokoch 1992-1995. Uznal ho pritom za vinného v desiatich z jedenástich bodov obžaloby.

22.11.2017 11:16 , aktualizované: 12:50
Ratko Mladič Foto:
Bývalý bosnianskosrbský generál Ratko Mladič počas súdneho pojednávania Medzinárodného súdneho tribunálu pre bývalú Juhosláviu začal kričať na sudcov. Odsúdili ho na doživotie za genocídu a zločiny proti ľudskosti.
debata (438)

V dvoch bodoch bol Mladič obžalovaný z genocídy. V jednom z nich bol však viny zbavený. Ďalších päť bodov obžaloby sa týkalo zločinov proti ľudskosti a štyri body porušenia zákonov alebo zvyklostí vojnového práva.

Očakáva sa, že Mladič podá odvolanie, ktorým sa už bude zaoberať Mechanizmus OSN pre medzinárodné tribunály (MICT). Ten založila 22. decembra 2010 Bezpečnostná rada OSN.

Jedny z najohavnejších zločinov

„Za spáchanie týchto zločinov senát odsudzuje pána Ratka Mladiča na doživotné väzenie,“ oznámil sudca Alphons Orieme verdikt haagskeho tribunálu. Tomuto výroku predchádzali dve hodiny, počas ktorých súd zoznamoval prítomných so závermi viac ako štvorročného procesu. Mladičove zločiny sudca označil za „jedny z najohavnejších, aké kedy ľudstvo poznalo, vrátane genocídy, vyhladzovania a zločinov proti ľudskosti“.

Orieme okrem iného povedal, že senát dospel k záveru, že Mladič výrazne prispel k zločinom, ktoré boli spáchané v Srebrenici. Okrem toho osobne nariadil ostreľovanie Sarajeva, ktorého terčom bolo civilné obyvateľstvo a ktoré naplnilo všetky znaky genocídy. Na svedomí má aj branie rukojemníkov z radov pozorovateľov OSN a príslušníkov medzinárodných síl UNPROFOR na konci vojny.

Ide o posledný rozsudok, ktorým vyvrcholila práca haagskeho tribunálu. ICTY zriadilo OSN už počas vojny v roku 1993 a súd svoje pôsobenie definitívne ukončí k tohtoročnému 31. decembru.

Incident pred vynesením rozsudku

Vyneseniu rozsudku predchádzal incident v sále, keď Mladiča vykázali zo súdnej siene po tom, ako kričal na sudcu, ktorý čítal rozsudok.

Vykázali ho po tom, ako sudca odmietol žiadosť Mladičovho advokáta o odloženie zasadnutia pre zlý zdravotný stav Mladiča. Ešte predtým zasadnutie takmer na hodinu prerušili. Mladičovi podľa médií prišlo zle. Po približne 50 minútach sa do súdnej siene vrátil, však pre nevhodné správanie ho vykázali von. Zasadanie súdneho tribunálu pokračovalo.

Bosnianski Srbi pozerajú priamy prenos zo súdu... Foto: SITA/AP, Radul Radovanovic
Ratko Mladič Bosna priamy prenos Bosnianski Srbi pozerajú priamy prenos zo súdu s Ratkom Mladičom, bývalým generálom, ktorého Medzinárodný súdny tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) uznal za vinného z genocídy a zločinov proti ľudskosti.

Chorvátsky denník Večernji list s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že do priestoru za súdnou sieňou prišli členovia Mladičovej rodiny a „belehradskí lekári“. Podľa tohto zdroja panovali obavy, že vynášanie rozsudku nebude pokračovať, respektíve že ide o „zámerný pokus o odklad“.

Obhajoba potom skutočne požiadala, aby sa vynášanie verdiktu odložilo, alebo aby sa ustúpilo od čítania záverov a ich odôvodnenia a rovno bol vynesený rozsudok. To predsedajúci sudca odmietol s tým, že podľa lekárov má Mladič len zvýšený systolický tlak 170 a nejde o „krízu vysokého tlaku“, ako tvrdí obhajoba.

Mladič po návrate do sály označil výroky týkajúce sa jeho osoby za lož, načo ho sudca vykázal von.

Ľudia reagujú na rozsudok, ktorý padol vo veci... Foto: Reuters, DADO RUVIC
Ratko Mladič reakcie rozsudok Ľudia reagujú na rozsudok, ktorý padol vo veci bývalého bosnianskosrbského generála Ratka Mladiča, ktorého Medzinárodný súdny tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) uznal za vinného zo srebrenickej masakry, pri ktorej zahynulo 7-tisíc bosnianskych mužov a chlapcov a z obliehania Sarajeva, kde zomrelo vyše 10-tisíc ľudí.

Zatkli ho po vyše 10 rokoch skrývania

Mladiča zatkli v Srbsku v máji 2011 po viac než desiatich rokoch na úteku. Mladič bol hlavným veliteľom ozbrojených síl bosnianskych Srbov. Z vojnových zločinov, genocídy a zločinov proti ľudskosti ho obvinili ešte v roku 1996 spolu s ďalšími vodcami a veliteľmi bosnianskych Srbov. Mladič sa však skrýval až do 26. mája 2011, keď ho zadržali a previezli do väznice v Haagu. Súdny proces s ním sa konal od mája 2012 do decembra 2016.

© Autorské práva vyhradené

438 debata chyba
Viac na túto tému: #bosna #juhoslávia #Ratko Mladič #Medzinárodný trestný súd