V piatok sa prezidentom Zimbabwe stane Mugabem odvolaný Mnangagwa

Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa sa v piatok stane novým prezidentom Zimbabwe.

22.11.2017 11:52
Emmerson Mnangagwa Foto: ,
Na archívnom zábere z 10. februára 2016 zdraví Emmerson Mnangagwa priaznivcov zimbabwianskej vládnej strany ZANU-PF.
debata (1)

Informovala o tom zimbabwianska štátna televízia ZBC. Mnangagwu nedávno zosadil prezident Robert Mugabe, ktorý tak vyvolal armádny prevrat, po ktorom v utorok rezignoval.

Mnangagwa sa popoludní vráti do vlasti zo zahraničia, kde sa po svojom odvolaní z bezpečnostných dôvodov zdržiaval. Tlačové agentúry už skôr uviedli, že si ho ako novú hlavu štátu praje armáda aj vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF).

Mnangagwa pôsobil ako šéf bezpečnosti a je populárny medzi generálmi, ktorí minulú stredu de facto prevzali v Zimbabwe moc. Od toho momentu držali vojaci Mugabeho aj niektorých ministrov v domácom väzení.

Mugabe odvolal Mnangagwu 6. novembra. Minister informácií vtedy uviedol, že dlhoročný spolupracovník hlavy štátu javil „známky nelojálnosti“. Podľa médií sa tak mala uvoľniť cesta k nástupníctva pre Mugabeho manželka Grace, ktorá predtým Mnangagwu obvinila zo zosnovania prevratu.

Mugabe odstúpil z funkcie, keď parlament na utorkovom zasadnutí začal proces odvolania prezidenta z úradu. Odchod deväťdesiattri­ročného autoritárskeho prezidenta privítali davy v uliciach Harare a priaznivé reakcie zazneli aj od zahraničných štátnikov.

Oslavy Mugabeho pádu.

Mugabe viedol bývalú britskú kolóniu na juhovýchode Afriky od získania nezávislosti v roku 1980 a bol najstaršou hlavou štátu na svete. Proti jeho vláde sa konali opakované demonštrácie, ktoré niekedy prerástli do násilností. Zimbabwe niekoľko rokov zápasí s vysokou nezamestnanosťou, hyperinfláciou či nedostatkom potravín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #rezignácia #Robert Mugabe