Británia vyčlení na brexit tri miliardy libier, oznámil britský minister financií

"Do prípravy brexitu sme investovali už takmer 700 miliónov libier a dnes vyčleňujeme pre najbližšie dva roky ďalšie tri miliardy libier," povedal minister financií Philip Hammond poslancom.

22.11.2017 15:56
debata

Britská vláda v nadchádzajúcich dvoch rokoch vyčlení mimo už vynaložené prostriedky tri miliardy libier na prípravu odchodu krajiny z Európskej únie. Povedal to v parlamente minister financií Philip Hammond pri predstavovaní nových rozpočtových opatrení. Hammond súčasne oznámil nové odhady ekonomického rastu nezávislého Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR). V tomto roku má ekonomika vzrásť o 1,5 percenta. V marci pritom odhad počítal so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o dve percentá.

„Do prípravy brexitu sme investovali už takmer 700 miliónov libier a dnes vyčleňujeme pre najbližšie dva roky ďalšie tri miliardy libier,“ povedal Hammond poslancom. Británia má z EÚ odísť v marci 2019.

OBR pred zhoršením svojej prognózy varoval už v októbri. Nižší ekonomický rast bude pre Hammonda znamenať nižšie príjmy z daní, čo ohrozuje splnenie cieľov na zlepšenie verejných financií Británie.

Britské médiá píšu o Hammondovom prejave ako o kľúčovom pre jeho ďalšie politické prežitie, pretože je známe, že má spory s premiérkou Theresou Mayovou. Časť tlače súdi, že Mayová by ho najradšej nahradila niekým, kto je pre brexit zapálenejší, ale netrúfa si, pretože nemá dostatočne silnú pozíciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Philip Hammond #Brexit