Nečasová dostala podmienku za zneužívanie rozviedky

Niekdajšia spolupracovníčka expremiéra Petra Nečasa Jana Nečasová, ešte ako Nagyová, dostala dvojročný podmienečný trest.

22.11.2017 18:46
Jana Nagyová Foto:
Jana Nagyová na snímke z decembra 2011, čiže z obdobia, keď pracovala ako vedúca kabinetu vtedajšieho premiéra Petra Nečasa. (Od svadby s ním v septembri 2013 používa priezvisko Nečasová.)
debata (8)

Nechala totiž protiprávne špehovať vtedajšiu Nečasovu manželku Radku. Podmienečné tresty vyniesol v stredu pražský súd aj v prípade trojice spravodajcov vojenskej rozviedky, ktorí jej pomáhali realizovať protizákonné sledovanie. Vysoko postavení dôstojníci Milan Kovanda a Jan Pohůnek dostali 20 mesiacov s odkladom na dva roky, Ondrej Páleník 1,5 roka s odkladom na tri roky. Päť rokov nesmú pracovať v ozbrojených zložkách. Rozsudok ešte nie je platný.

„Použitie spravodajskej techniky musí povoliť predseda senátu vrchného súdu,“ zdôvodnila o. i. verdikt sudkyňa Pavla Hájková. Navyše, ako pripomenula, o sledovaní osôb a vecí vojenskou rozviedkou rozhoduje zase šéf rezortu obrany. Navyše, ako potvrdilo vyšetrovanie, rozviedka si prenajala detektívnu agentúru a za jej služby zaplatila 125-tisíc korún (takmer 4 900 eur). Všetci obžalovaní, ktorí musia sumu nahradiť, odmietajú obvinenie a už sa proti verdiktu odvolali. Podľa nich išlo o „preverovanie nebezpečenstva týkajúceho sa Nečasovej rodiny“. Sudkyňa sa však priklonila k stanovisku štátneho zástupu Rostislava Bajgera, podľa ktorého Nečasova nechala v roku 2012 nezákonne sledovať manželku premiéra z osobných dôvodov. Neskôr sa Nečas rozviedol a oženil sa práve Nagyovou. „Motívom konania obžalovanej bola hlboká nenávisť voči vtedajšej manželke vtedajšieho premiéra Radke Nečasovej, ktorú častovala tými najvulgárnejšími nadávkami,“ pripomenula sudkyňa Hájková. Snahou vtedy ešte Nagyovej bolo dokázať údajnú neveru Nečasovej. Odpočúvanie potvrdilo, že Nagyová vyvíjala na milenca nátlak, aby sa čo najskôr rozviedol. „Ihneď jej to povedz. Už ma nebaví sedieť doma a byť na čakačke,“ zaznelo z prepisov odpočúvania.

Stredajší verdikt je v poradí už štvrtým v tejto kauze. Prvý rozsudok vyniesli ešte v júni 2014. Presne rok a dva týždne po záťahu polície, ktorý spôsobil pád vlády a predčasné voľby. Pre pochybenie vtedajšej sudkyne sa proces opakoval.

Súdy majú na stole ešte dva prípady spojené s Nečasovou. Konkrétne ide o výmenu poslaneckých mandátov za lukratívne posty v štátnej správe a vynesenie tajnej správy BIS. Súčasťou prvého prípadu je aj obžaloba Nečasovej z krátenia daní. Nezaplatila totiž darovaciu daň za luxusné kabelky a ďalšie dary.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Nagyová #Jana Nečasová