Rusko, Irán a Turecko rokovali v Soči o riešení sýrskeho konfliktu

Prezidenti Ruska, Iránu a Turecka sa na schôdzke v Soči zhodli, že sa budú snažiť zorganizovať kongres za účasti rôznych skupín sýrskej opozície. Konať sa bude zrejme v Soči.

22.11.2017 19:06
Russia Syria Summit Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo), ruský prezident Vladimir Putin a iránsky prezident Hassan Rouhani (vľavo).
debata (31)

Ruský prezident Vladimir Putin na záver rokovania so svojimi partnermi z Iránu a Turecka tiež uviedol, že sýrsky prezident Bašár Asad je ochotný uskutočniť ústavné reformy a usporiadať nové voľby pod dohľadom OSN. S Asadom sa Putin v Soči stretol v pondelok.

Ruský prezident dnes po asi dvojhodinovom rokovaní s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a hlavou tureckého štátu Recepom Tayyip Erdoğanom povedal, že už všetci traja politici poverili svojich diplomatov, aby vypracovali zoznam účastníkov a navrhli dátum pre usporiadanie Kongresu sýrskeho národného dialógu. Táto akcia má byť podľa Putina prvým krokom k politickému riešeniu sýrskeho konfliktu.

Sýrska národná koalícia (SNC), čo je opozičná skupina sídliaca v Turecku, už ale skôr uviedla, že sa podobných akcí nezúčastní a že je ochotná rokovať len v Ženeve. Tam sa vedú rozhovory pod záštitou OSN, ktoré ale doteraz nepriniesli žiadny posun. Ich budúce kolo je naplánované na 28. november.

Irán, Rusko a Turecko sú hlavnými aktérmi rozhovorov o riešení sýrskej krízy, ktoré začali vlani v kazašskej metropole Astana a ktoré pomohli dojednať lokálne prímeria pre niektoré sýrske oblasti. Irán a Rusko podporujú vo vojne v Sýrii tamojšiu vládu a Turecko pomáha niektorým opozičným skupinám.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #Turecko