’Varovanie pre Putina’, okomentovala ruská tlačová agentúra škandál webu Zvezda

Škandál okolo článku na webe ruskej armádnej televízie Zvezda ruské médiá skôr len zaznamenávajú s dôrazom na stanovisko premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorý sa od článku vychvaľujúceho okupáciu ČSSR v roku 1968 v stredu dištancoval.

23.11.2017 11:13
debata (23)

Komentár zverejnil server ruskej tlačovej agentúry Rosbalt, ktorého šéfredaktor Nikolaj Uľjanov varuje pred recidívou konzervatívnych sovietskych hodnôt, ktoré by mohli nakoniec spochybniť legitimitu súčasného prezidenta Vladimira Putina.

Ústredná línia televízneho kanálu Zvezda je podľa autora komentára jasná: Rusko je nadovšetko, Západ krajinu a jej národ ohovára a Červená armáda je zo všetkých najlepšia a najsilnejšia – včera, dnes i zajtra.

Hlavný informačný portál ministerstva obrany chváli štátnu moc a „vlastenecké“ kruhy za úspechy v Sýrii a za pripojenie Krymu. Vychvaľuje hegemóniu ZSSR a internacionálnu vojenskú pomoc všetkým sirotám a úbožiakom tohto sveta a dokonca si dovolí vyzvať ríšu zla – Spojené štáty. Ako ideálnu príležitosť ukázať sa pred vojenskou vrchnosťou, uvádza sa v komentári.

Najhoršie pre ruské ministerstvo obrany je, že televízia Zvezda je vo svete vnímaná ako osobný informačný portál ministra Sergeja Šojgua. Preto označenie jeho pracovníkov za „bláznov“, ktorí za ministerské peniaze šíria naprosté nezmysly, je útok priamo proti Šojguovi, a to veľmi bolestný.

„Ako je možné kontrolovať situáciu v ďalekej Sýrii, a pritom v Moskve dopustiť takú hlúpu blamáž? Nie je ťažké si predstaviť, aké tančeky teraz vedenie Zvezdy očakávajú. Zvlášť podivne vyzerá tvrdenie premiéra Dmitrija Medvedeva, ktorý sa v reakcii na škandál odvolal na oficiálne stanovisko Ruskej federácie a jej prezidenta k roku 1968. Alebo je oficiálny orgán ministerstva obrany neoficiálny ?“ pýta sa Uľjanov.

Ruskej žurnalistike aféra podľa jeho názoru urobila skvelú službu. Možno trochu napravia mozgy štátnych úradníkov, ktorí sa zo zotrvačnosti považujú za novinárov. A Kremeľ by sa mal zamyslieť, nakoľko zvoľnil ideologickú kontrolu najrôznejších osobných informačných zdrojov štátnych činiteľov najvyššej úrovne.

V ideálnom prípade by škandál mal byť varovaním pre Putina a jeho najbližší okruh, že v informačnej sfére podriadenej štátu prebieha proces veľmi konzervatívneho, sovietskeho prehodnocovania, ktorý by nakoniec mohol spochybniť legitimitu samotného prezidenta.

„Takže sláva Milošovi Zemanovi, je to frajer, aj keď je to Čech,“ uzatvára autor.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #web #okupácia Československa