Mladič: Trestný tribunál nie je súd, ale komisia NATO

"Toto bol ešte len prvý polčas. Budem bojovať za to, aby tie vnútené lži boli zrušené," povedal bývalý veliteľ bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič v reakcii na doživotný trest.

23.11.2017 12:50
debata (18)
Všetko je to pokus kriminalizovať srbský národ, ktorý sa bránil proti agresii.
Darko Mladič, syn Ratka Mladiča

Ratko Mladič, ktorého Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v stredu v Haagu odsúdil na doživotné väzenie za zločiny spáchané počas vojny v Bosne, vyhlásil, že má za sebou ešte len polčas a že bude bojovať za „zrušenie vnútených klamstiev“.

Belehradskému denníku Večernje novosti to povedal Mladičov syn Darko, ktorý s otcom krátko hovoril po vynesení rozsudku. Jeden z obhajcov Mladiča už oznámil, že proti verdiktu bude podané odvolanie.

Bude bojovať za zrušenie lží

„Toto bol ešte len prvý polčas. Budem bojovať za to, aby tie vnútené lži boli zrušené a bola ukázaná skutočná pravda o boji Srbov,“ citoval denník odkaz bývalého vrchného veliteľa bosnianskosrbskej armády. Darko Mladič tiež povedal, že jeho otec, s ktorým mal možnosť hovoriť asi desať minút, bol nahnevaný, aj keď takéto rozhodnutie očakával.

„Otec odkázal, že všetko je lož, že Haag (ICTY) nie je súd, ale komisia NATO a že toto nie je spravodlivosť. Všetko je to pokus kriminalizovať srbský národ, ktorý sa bránil proti agresii,“ uviedol takisto Darko Mladič.

Protestujúci drží transparent s fotkou Ratka... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
mladič Protestujúci drží transparent s fotkou Ratka Mladiča s textom "Generál" počas protestu v srbskom Belehrade po oznámení doživotného trestu pre bývalého veliteľa bosnianskosrbskej armády.

Mladič junior: Tribunál ignoroval fakty

„Tento orgán, ktorý sa nazýva tribunálom pre zločiny v bývalej Juhoslávii, vo svojej misii neuspel, pretože ignoroval početné srbské obete. V stredu sme boli svedkami toho, ako spravodlivosť nahradila vojnová propaganda. Boli ignorované fakty. Rozsudok je v rozpore s nimi,“ vyhlásil Mladičov syn.

Haagsky tribunál uznal Ratka Mladiča vinným v desiatich z jedenástich bodov obžaloby, vrátane genocídy v súvislosti so srebrenickým masakrom z júla 1995. Vinný je tiež zo zločinov proti ľudskosti a z porušenia zákonov alebo zvyklostí vojnového práva. Za to mu bol uložený trest doživotného odňatia slobody. Ide ale o prvostupňový rozsudok, ktorý je neprávoplatný a proti ktorému sa obhajoba chce odvolať.

Rozhodnutie ICTY privítali predovšetkým rodiny bosniackych (moslimských) obetí vojny v Bosne, ale takisto aj početní medzinárodní činitelia vrátane Severoatlantickej aliancie, Európskej únie a Vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Nesúhlasné názory sa ozvali z radov bosnianskosrbských predstaviteľov, zatiaľ čo reakcia srbského prezidenta a premiérky boli zdržanlivé a poukazovali na nutnosť hľadieť do budúcnosti.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #genocída #Srebrenica #Ratko Mladič #tribunál