Mugabe vraj dostal výmenou za rezignáciu imunitu a nemusí ísť do exilu

Robert Mugabe dostal výmenou za odstúpenie z funkcie zimbabwianskeho prezidenta imunitu. Agentúre Reuters to oznámili anonymné zdroje oboznámené s neverejnou dohodou o odovzdaní moci. Podľa nich nebudú deväťdesiattri ročného Mugabeho stíhať a v bezpečí dožije vo vlasti.

23.11.2017 12:51
debata (9)

„Pre neho bolo veľmi dôležité, aby mu zaručili, že v bezpečí zostane v krajine … a pritom mu to neznemožní, aby cestoval do zahraničia, keď bude chcieť, alebo musieť,“ Povedal zdroj z prostredia vlády.

Mugabe odstúpil z funkcie prezidenta po takmer 30 rokoch. Urobil tak v utorok, keď parlament začal proces jeho odvolania. Odchod najstaršej hlavy štátu na svete privítali davy v uliciach Harare a priaznivé reakcie zazneli aj od zahraničných štátnikov.

Pozrite si profil budúceho prezidenta Emmersona Mnangagwu.

Mugabeho pád vyvolal armádny prevrat z 15. novembra, po ktorom vojaci držali autoritatívneho prezidenta aj jeho manželku v domácom väzení. Armáde sa nepáčilo, že Mugabe 6. novembra odvolal viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorého podporovali generáli. Mnangagwu majú v piatok vymenovať za novú hlavu štátu.

Mugabe po sebe zanechal rozvrátenú ekonomiku, ktorú sužuje vysoká nezamestnanosť, hyperinflácia aj nedostatok potravín.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #rezignácia #Robert Mugabe