Unikol írsky dokument, ktorý nelichotivo vykresľuje britských diplomatov

Uniknutý dôverný dokument írskeho ministerstva zahraničných vecí vykresľuje negatívny a veľmi nelichotivý obraz výkonu britských diplomatov pri rokovaniach o brexite.

23.11.2017 14:42
debata (5)

Správa, o ktorej informoval írsky server RTÉ News, je založená na hláseniach írskych diplomatov o stretnutiach s vládnymi úradníkmi v európskych metropolách. Správa podľa RTÉ News cituje tiež námestníka českého ministra zahraničných vecí Jakuba Dürra.

Ten pri rokovaní s írskymi diplomatmi podľa dokumentu povedal, že „je mu ľúto“ britských veľvyslancov naprieč EÚ, ktorí sa pokúšajú o koherentný prístup v čase, keď v ich vlasti panuje politický zmätok.

Správa spomína chaos vnútri britskej konzervatívnej vlády, nesúrodú politiku ministrov aj úradníkov a obavy členských štátov Európskej únie z toho, že sa pred decembrovým summitom EÚ nepodarí rokovania medzi Bruselom a Londýnom odblokovať.

Dokument hovorí napríklad aj o tom, že keď sa britský minister pre brexit David Davis stretol s dvoma francúzskymi ministrami, na ich prekvapenie o nadchádzajúcej rozluke svojej krajiny s EÚ takmer vôbec nehovoril. Francúzi pritom očakávali, že Davis využije príležitosť a pokúsi sa zlomiť odpor Paríža voči posunutiu brexitových rokovaní do ďalšej fázy.

Nemenovaný český minister podľa správy povedal svojim írskym náprotivkom, že britský minister zahraničných vecí Boris Johnson bol počas septembrovej návštevy Česka „nevýrazný“, ale súčasne vyjadril úľavu, že sa šéf britskej diplomacie nedopustil žiadneho faux-pas.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #únik informácií #diplomacia #Brexit