Situácia v Luhansku je nejasná, Plotnickij vraj utiekol do Ruska

Kým ešte v utorok Plotnickij hovoril o tom, že má situáciu pod kontrolou a konflikt čoskoro vyrieši, teraz sa z dostupných správ zdá, že Luhansko ovládol Kornet.

23.11.2017 19:09
debata (82)

Šéf samozvanej Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Igor Plotnickij v proruskej povstaleckej televízii obvinil zosadeného ministra vnútra Igora Korneta z pokusu o násilné prevzatie moci a vyzval na vyriešenie situácie zákonnou cestou. Ruský denník Novaja gazeta dnes medzitým napísal, že Plotnickij utiekol do Ruska. Či to tak skutočne je ale nie je jasné. Kremeľ sa doteraz k dianiu v Donbase nevyjadril, naopak Kyjev hovorí o vybavovaní účtov medzi separatistami.

Kým ešte v utorok Plotnickij hovoril o tom, že má situáciu pod kontrolou a konflikt čoskoro vyrieši, teraz sa z dostupných správ zdá, že Luhansko ovládol Kornet. Toho podporili aj ozbrojené zložky susedného samozvaného povstaleckého štátu – Doneckej ľudovej republiky.

Plotnického osud nie je jasný, ale odchod do Ruska poprel už v stredu. Dnes v televíznom prejave vyzval na vyriešenie krízy diplomatickou cestou na základe práva. „Zdá sa, že u malého človeka sa prejavili veľké ambície,“ dodal Plotnickij na adresu svojho soka.

Kornet bol z funkcie ministra vnútra odvolaný na začiatku týždňa, dobrovoľný odchod ale odmietol a do Luhanska povolal svojich ozbrojencov, ktorí obsadili centrum mesta. Kornet akciu označuje za ťaženie proti ukrajinským diverzantom, naopak Plotnickij ju považuje za puč.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Igor Plotnickij