Sýria: Klub víťazov hľadá rovnováhu záujmov

The Wall Street Journal priznáva, že zníženie napätia v Sýrii je výsledkom dohôd summitu v kazašskej Astane za účasti všetkých zainteresovaných strán.

24.11.2017 11:00
debata (32)

„Rusko dominuje riešeniu sýrskeho konfliktu a úloha USA ustupuje do pozadia,“ reagoval denník The Wall Street Journal na stredajšie rokovanie takpovediac klubu víťazov v Sýrii, prezidentov Ruska, Iránu a Turecka, Vladimira Putina, Hassana Ruháního a Recepa Erdogana v čiernomorskom letovisku Soči.

Pravdou však je aj to, že „klub“ hľadá rovnováhu záujmov. Dokazujú to napokon nedávne rozhovory Putina s lídrami USA, Izraela, Saudskej Arábie, ako aj Kataru či Egypta. Ibaže na druhej strane v samotnom triumviráte má každý vlastné záujmy.

Problémom bude aj zloženie prechodnej sýrskej vlády. Budú ju tvoriť rôzne sily a namiesto prezidenta Asada sa môže objaviť niekto iný.
politológ Gevorg Mirzajan

„Ďalším krokom má byť rokovanie Kongresu národného dialógu v Soči,“ upozorňujú americké noviny The Wall Street Journal a špekulujú o dátume 2. alebo 5. decembra. Zároveň priznávajú, že zníženie napätia v Sýrii je výsledkom dohôd summitu v kazašskej Astane za účasti všetkých zainteresovaných strán vrátane sýrskej opozície a poľných veliteľov.

Ženeva alebo Astana?

Putin, Ruhání a Erdogan sa v stredu úspešne vyhli slovu Ženeva. Pod švajčiarskymi Alpami sa totiž už dlhšie nedarí dosiahnuť dohodu o Sýrii. Neprekáža to však tzv. umiernenej sýrskej opozícii, ktorá inú ako ženevskú scénu rozhovorov neuznáva. Zároveň sa otočila chrbtom k astanskému formátu, ktorému sa pritom podarilo dosiahnuť neporovnateľný pokrok.

Prezidenti (zľava) Turecka Recep Erdogan, Ruska... Foto: Reuters, HANDOUT
putin, erdogan, ruhani Prezidenti (zľava) Turecka Recep Erdogan, Ruska Vladimir Putin a Iránu Hassan Ruhání prichádzajú na stredajšie rokovanie v Soči.

Napriek už spomínanému ústupu USA z politických pozícií v Sýrii prišiel Washington najnovšie s plánom „boja za spravodlivosť v Sýrii“ bez BR OSN. Reagoval tak na neúspech presadiť na pôde OSN americký, podľa Moskvy nevyvážený, návrh rezolúcie o pokračovaní vyšetrovania o použití chemických zbraní v Sýrii. Plán prezentovala veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová. Washington pritom ignoruje skutočnosť, že na rozdiel od Ruska sú jeho jednotky na sýrskom území bez súhlasu Damasku.

Nová os „zavedenia poriadku“

„Americká prítomnosť v krajine je porušením základov OSN,“ pripomína Američanom sýrske ministerstvo zahraničia aj v najnovšom stanovisku, citovanom agentúrou SANA. Aj podľa denníka Washington Post to vyzerá tak, že „Američania sa nechystajú tak skoro stiahnuť zo Sýrie“.

Putin zrejme nedopatrením počas konferencie v Soči spôsobil menšie diplomatické faux pas.

V súvislosti so spomínaným plánom USA „bojovať samostatne za budúcnosť Sýrie“ však situácia Američanom nepraje. Viacerí pozorovatelia upozorňujú, že väčšina na Blízkom východe totiž volá nie po doteraz módnom vytváraní rôznych „osí zla“, ale po osi „zavedenia poriadku“. A práve jej vznik je jedným z hlavných odkazov rokovaní triumvirátu v Soči, ktoré už niektorí prirovnávajú k „blízkovýchodnej Jalte“.

Podľa historickej konferencie pred skončením druhej svetovej vojny. Ako pripomína agentúra RIA Novosti, v Soči sa Rusku podarilo presadiť hlavne zámer spolupracovať na regionálnej úrovni s cieľom spoločne podporiť stabilitu a postupnosť rozvoja v jednotlivých oblastiach.

„Musí sa to stať súčasťou štruktúry viacpolárneho sveta,“ konštatuje agentúra. Zatiaľ to však USA odmietajú. Neskôr sa k nim pridali aj niektorí ich spojenci. Podľa politológa Gevorga Mirzajana nebude preto ľahké presadiť spomínaný zámer Moskvy v praxi.

Súčasná situácia v Sýrii

V prípade, ak berieme do úvahy púštne oblasti, prezident Bašár Asad kontroluje asi 60–70 percent sýrskeho územia. Bez púšte má pod palcom približne 50 percent.

Pritom asi 30 až 35 percent územia na severe a severovýchode krajiny je v rukách Kurdov a USA, ale aj pod kontrolou tzv. opozičných síl. V prípade ďalších území má Turecko vlastné plány.

ZDROJ: HEZEN SURIYA DEMOKRATIK

„Napríklad s Američanmi sa pokúšame dohodnúť v otázke silného iránskeho vplyvu v oblasti. Na druhej strane problémom bude aj zloženie prechodnej sýrskej vlády. Budú ju tvoriť rôzne sily a namiesto prezidenta Asada sa môže objaviť niekto iný,“ špekuluje Mirzajan, citovaný portálom CentrAsia.

Všetci traja prezidenti sa však v Soči zhodli na tom, že napriek stále existujúcim ostrým hranám záujmu, o osude povojnového vývoja v Sýrii musia rozhodnúť samotní jej obyvatelia za rokovacím stolom. Za účasti Damasku a predstaviteľov opozície s tým, že zvrchovanosť a územná celistvosť Sýrie musí byť zachovaná. A to napriek špekuláciám, podľa ktorých sa Sýria vraj môže zmeniť na konfederáciu a napríklad prezidentovi Asadovi tak ostanú Alaviti a provincia Latákija.

Opozícia vyšle jednotnú delegáciu

Sýrska opozícia vyšle do ďalšieho kola rokovaní s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada pod hlavičkou OSN v Ženeve jednotnú delegáciu. Oznámila to na štvrtkovej tlačovej konferencii v saudskej metropole Rijáde.

Bude ju tvoriť 50 členov, o konkrétnych menách a počtoch zástupcov za jednotlivé opozičné skupiny sa rozhodne počas piatka, citovali jedného z členov vyjednávacieho tímu agentúry Reuters a AFP.

Oznámenie prišlo v druhý deň pojednávania organizovaných pod záštitou Saudskej Arábie. Pred rozhovormi v Ženeve plánovanými na 28. novembra sa ich zúčastňuje približne 140 predstaviteľov sýrskej opozície. Tej sa spoločnú delegáciu doteraz nepodarilo vyslať do žiadneho kola rokovaní organizovaných OSN.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #Turecko #vojna v Sýrii